Cât de mult îşi pune frauda amprenta asupra mediului de business din România; cum poate fi prevenită frauda ocupaţională, comisă de proprii angajaţi; ce e în mintea unui fraudator de profesie, dar şi ce înseamnă o investigaţie sub acoperire; acestea sunt principalele teme ce vor fi analizate de profesionişti, în cadrul FRAUD SUMMIT by SPIA, primul eveniment dedicat combaterii fraudei corporate din România.

SPIA România alături de act Botezatu Estrade Partners, organizează la Bucureşti, în data de 27 mai, prima ediţie a FRAUD SUMMIT by SPIA, cu scopul de a creşte nivelul de conştientizare asupra riscului iminent şi efectelor fraudei în mediul de business, dar şi pentru a face cunoscute soluţii care ajută nu doar la prevenirea şi limitarea fenomenului, ci şi la reducerea pierderilor financiare ale companiilor.

„Frauda este un fenomen ce afectează vieţile tuturor, nu este ceva ce se întâmplă doar altora sau doar celor bogaţi. Face parte din realitatea cotidiană, chiar dacă nu vorbim despre ea şi, din păcate, statisticile arată că este un fenomen aflat pe o tendinţă ascendentă. Un studiu dedicat, realizat de PwC, arată că, în ultimii 2 ani, una din două companii s-a confruntat cu fenomenul fraudei, al doilea cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani. Una dintre cauze este tocmai problema păstrării tăcerii asupra fenomenului, iar noi ne propunem să facem primul pas pentru schimbare. Ca lider al noii generaţii de investigatori, intenţionăm să înlăturăm percepţia negativă, vorbind deschis despre fraudă – de la prevenţie la destructurare. Printr-un efort comun de conştientizare, vom reuşi să protejăm mai bine interesele companiei şi ale stakeholder-ilor”, a declarat Marius Porceanu, CEO şi fondator SPIA România.

La primul Summit antifraudă organizat în România, reprezentanţi de top din industrii şi companii care au reuşit să limiteze fenomenul fraudei, dar şi specialişti în prevenţie, identificare și destructurare a grupurilor ilicite, alături de reprezentanți ai autorităților și ai asociațiilor de profil vor discuta deschis despre frauda în energie şi asigurări, frauda corporate şi cybersecurity – cele mai expuse sectoare economice. Un investigator sub acoperire va prezenta, sub protecţia anonimatului, un studiu de caz, iar un psiholog specializat în negociere din cadrul IGPR va explica mecanismele psihologice care transformă un angajat sau manager în fraudator, dar şi implicaţiile prezenţei unui fraudator în companie sau efectele asupra organizaţiei, în urma unei fraude. Tehnologia blockchain şi riscurile de fraudă generate de criptomonede vor fi, de asemenea, discutate la primul FRAUD SUMMIT de la Bucureşti.