Sorin Ioan Blaga, CEO, Liebrecht & wooD România a vorbit în cadrul conferinței Real Estate & Construction Forum despre necesitatea ca dezvoltatorii imobiliari să țină cont de directivele ESG în cadrul proiectelor pe care le au în implementare.

Pentru infrastructură, ca să construim drumul, am ajuns pe la niște arhive din 1903 pentru a dovedi autorităților că acolo era un drum. Am reușit. Fiind în afara orașului, a trebuit să fim siguri că infrastructura și facilitățile sunt puse la punct. Cei șase ani în care am reușit să punem 94 de unități locative acolo, cu toată infrastructura, au însemnat mult. Facilitățile pe care le avem acolo țin mult cont de conservarea naturii, conservăm 13 ha de pădure acolo. Avem un lac pe care îl conservăm. Cei care aleg variantele acestea de a trăi vor primi tot ceea ce directivele acestea noi, precum ESG oferă. Ne dorim să ducem înainte proiectele aproape de filosofia aceasta”, a declarat Sorin Ioan Blaga.

„Suntem într-o perioadă de tranziție”, consideră, la rândul său, Lucian Azoiței, Founder & CEO, Forty Management, astfel că sustenabilitatea trebuie să devină un element esențial. „Toată industria vine după cinci ani de succes. Acum suntem într-o perioadă de tranziție. Pentru viitor nu știu să vă spun ce va fi. Cel puțin doi ani de zile vor fi de tranziție, iar noi, dezvoltatorii, va trebui să ne reinventăm, să găsim soluții. Piața va fluctua, dar cred că vom păstra un trend bun. Cei ce au reușit să își facă un renume, vor supraviețui”.

“Construim o lagună, proiectul va «pleca» luna viitoare, am obținut autorizație. Încercăm să construim un mic oraș. Existența plajei și a mării aduse în spatele casei, aduce noutatea. Am accesat niște linii de finanțare verzi, ceea ce a dus proiectul în zona ESG. Toate utilitățile sunt produse in-house. Ne dorim să atingem și standardul «carbon neutral» care este cel mai înalt”, a conchis Lucian Azoiței.

De aceeași părere este și Daniel Buhazi, Commercial Director, Ariston România – divizia ELCO Heating Solutions, care a subliniat necesitatea investiției în soluții smart, soluții eficiente energetic. „Pentru noi, activitatea din ultima perioadă se desfășoară sub semnul sustenabilității și eficienței energetice. Cred că investitorii au o provocare în a construi clădirile sub semnul sustenabilității, iar pentru noi este o responsabilitate destul de mare. Concentrarea noastră este spre inovație. Grupul pune eforturi deosebite în a eficientiza instalațiile pe care le oferim. Noi avem două direcții: soluția centralizată și cea de pompe de căldură. În ultimii doi ani, partea de pompe de căldură a început să crească. Credem cu tărie că orientarea pieței spre sustenabilitate nu este doar un aspect verbal. Noi încă de acum 6-7 ani am vizat proiectele sub forma de a oferi soluții, nu neapărat produse. Soluții smart, eficiente energetic și atunci cu toții facem eforturi de a răspunde nevoilor de eficiență energetică”, a spus Daniel Buhazi.

Peste 200 de speakeri și profesioniști din domeniul Real Estate s-au reunit, pe 3 martie 2023, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel și online, la noua ediție a conferinței „Real Estate & Construction Forum”. Ajuns la cea de-a XVI-a ediție, evenimentul a abordat trendurile, oportunitățile și provocările din sectoarele retail, industrial & logistic, office și rezidențial, în cadrul a patru paneluri de dezbatere. Cei care nu au ajuns la eveniment pot solicita înregistrarea conferinței pe site-ul BusinessMark, în secțiunea On Demand.

Real Estate & Construction Forum este un eveniment organizat de BusinessMark. Platformele Oameni și Companii – GlobalManager.ro, Administratie.ro, EuroUrbanism.ro și EventsOnline.ro – sunt parteneri de comunicare ai evenimentelor BusinessMark.