IFA Ceasurile inteligente (smartwatches) și calculatoarele vor ține capul de afiș în acest an la Salonul IFA de la Berlin, cea mai mare expoziție de produse electronice din Europa.

Peste 240.000 de vizitatori sunt așteptați în acest an la IFA, care va fi deschis pentru publicul larg în perioada 4-9 septembrie, ceea ce face din Salonul de la Berlin cel mai mare salon mondial de tehnologie, devansând salonul CES de la Los Angeles, susține directorul său Jens Heithecker.

În acest an, pe fondul acalmiei de pe piața smartphones, ceasurile inteligente se impun drept “cea mai interesantă tendință” a Salonului de la Berlin, estimează analistul IHS, Ian Fogg. “Mulți fabricanți intră în al doilea și chiar al treilea an de producție a smartwatches. Va fi frapant să vedem care sunt noutățile încorporate în designul produselor lor, pentru a le face mai atrăgătoare în ochii consumatorilor”, a explicat analistul.

Samsung, pionierul de pe piața de smartwatches, va prezenta joi Gear S2, un ceas inteligent cu ecran rotund, alăturându-se rivalilor LG și Motorola, care au deja produse de acest fel. Chiar și firma chineză Huawei a decis că primul său ceas inteligent va avea o formă rotundă, sperând că astfel va capta interesul magazinelor de articole sportive și bijuterii.

Aceste ceasuri inteligente scot în evidență o tendință mai generală: cea a obiectelor conectate, care vor fi bine reprezentate în rândul celor 1.500 de expozanți de la IFA răspândiți pe o suprafață de 149.500 metri pătrați.

“În mod tradițional, IFA este locul unde sunt prezentate tot felul de produse electronice și electrocasnice care acum au devenit conectate la Internet. Acesta este locul unde se poate vedea cum arată o casă conectată la Internet”, a apreciat analistul Gartner, Annette Zimmermann, potrivit căreia este posibil ca în câțiva ani întreaga casă să fie condusă de pe un smartwatch.

De asemenea, la ediția din acest an a IFA ar urma să vedem noi produse pe latura calculatoarelor personale după ce Microsoft a lansat noul său sistem de operare Windows 10 care ar urma să permită utilizatorului să utilizeze PC-ul atât prin intermediului mouse-ului cât și prin atingerea ecranului. “Piața de PC-uri este în recul în acest an, iar producătorii au nevoie de ceva pentru a revigora vânzările”, a explicat Annette Zimmermann.

Grupul american Microsoft urmează să prezinte vineri noile caracteristici ale sistemului său vedetă de operare, o operațiune destinată impulsionării vânzărilor cu câteva luni înainte de sfârșitul anului.

Televizoarele vor avea și ele locul lor la IFA prin formatul de înaltă rezoluție 4K precum și prin lansarea primelor playere Blu-Ray Ultra HD.

În schimb, telefoanele inteligente vor fi ruda săracă a ediției din acest an a IFA. În ultimii ani, Salonul de la Berlin a fost un eveniment important pentru telefoanele mobile, reamintește analistul IHS, Ian Fogg. Însă din cauza anomaliei provocate de momentul lansărilor din acest an vor fi mai puține produse prezentate la IFA. Grupul sud-coreean Samsung a prezentat deja în luna august două noi smartphones cu ecran mare din gama Galaxy Note. De asemenea, producătorul american Motorola a lansat la finele lunii iulie un smartphone ieftin și două noi modele din gama premium.

“Toți acești producători au încercat să dea produselor lor un ușor avanataj înainte de a intra în umbra Apple, care pe data de 9 septembrie, în ultima zi a IFA, va prezenta noile sale iPhone”, susține Annette Zimmermann. AGERPRES