Un sistem național de avertizare în timp real a persoanelor fizice și juridice vizate de atacuri cibernetice ar urma să fie implementat în perioada următoare de către CERT-RO (Centrul național de răspuns la incidente de securitate cibernetică) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), proiect cu o valoare estimată la aproape 70 milioane de lei, din care finanțarea UE nerambursabilă este de peste 58 milioane de lei, a anunțat CERT-RO.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea capacității operaționale a CERT-RO în vederea asigurării capabilităților naționale de prevenire, identificare, analiză și reacție la incidentele de securitate cibernetică.

„Prin implementarea proiectului, respectiv prin rezultatele prevăzute, se urmărește creșterea nivelului de securitate a spațiului cibernetic național, precum și creșterea capacității de răspuns la incidente de securitate cibernetică a CERT-RO”. se precizeaza in comunicat.

Sistemul de alertă RO-SAT prevede, printre altele, amplasarea unor sisteme de tip senzor SOC (Security Operation Center) de monitorizare în timp real a rețelelor din locațiile beneficiarilor: Poșta Română, Loteria Română, Autoritatea Electorală Permanentă si 26 primării reședință de județ sau municipiu.