125 participanți12 secțiuni distincte pe agendă, prin prisma cărora am privit siguranța pacientului din perspective multiple, 27 speakeri și peste 10 ore de sesiuni11 parteneri puternici, care au susținut întâlnirea: acestea sunt cifrele celei de-a zecea întâlniri naționale a Comunității Asociațiilor de Pacienți – Caspa.ro.

Organizată în 16-17 noiembrie, în București, Conferința Națională Caspa.ro a pus pe agendă una dintre cele mai fierbinți teme ale acestei toamne: Siguranța Pacientului în Sistemul de sănătate din România. Am avut oportunitatea de a privi tema conferinței din perspective multiple.

De la reprezentanți ai Comisiei Europene și Parlamentului European am aflat viziunea autorităților europene, în timp ce conf. dr. Diana Loreta Păun ne-a trasmis poziția Administrației Prezidențiale, iar Vicepreședinta Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Elena Cristina Dinu a vorbit din partea legislativului român.

Alături de reprezentanți ai celor mai importante instituții, asociații și companii din domeniul farmaceutic am vorbit despre ”Siguranța Pacientului prin Siguranța Medicamentului” și le mulțumim că au fost alături de noi reprezentanților ANMDMARMPIMAFFRPfizer RomâniaUCB, Roche și Viatris.

Despre ”Siguranța pacientului în Farmacie” am discutat cu Iulian Trandafir, VP Regional General Director for Romania, Czech Rep, Lithuania, Alliance Healthcare și Valentin Gorbănescu, Country Manager Alphega Farmacie.

În sesiuni distincte am discutat despre siguranța pacienților cu hemofilie, a celor cu hepatită sau HIV, despre siguranța pacientului psihiatric dar și despre rolul pe care îl poate juca simularea medicală în creșterea siguranței pacienților. Am încheiat, conform tradiției, cu un workshop dedicat dezvoltării celor care conduc asociațiile de pacienți, iar de această dată am avut șansa de a discuta cu Diana Vasile, Psihoterapeut, psiholog clinician principal și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT) despre ”Stres și reziliență în gestionarea patologiilor fizice”.

Partenerii acestei ediții

Cea de-a zecea întâlnire a comunității asociațiilor de pacienți nu ar fi fost posibilă fără susținerea partenerilor: Alliance Healthcare RomâniaAlphega FarmacieAngelini PharmaMedical Simulator ProjectsNord – Grupul medical ProvitaPfizerRegina MariaRocheSanofiUCB și Viatris.

Despre Caspa – Comunitatea Asociațiilor de Pacienți 

Comunitatea Asociațiilor de Pacienți Caspa.ro se reunește în mod tradițional de 2 ori pe an, primăvara și toamna și include asociațiile de pacienți din întreaga țară, indiferent de patologia căreia i se adresează. Dezvoltată de Oameni și Companii din anul 2015, cu scopul de a sprijini și de a crește vizibilitatea comunității de pacienți din România, comunitatea CASPA a reușit reunirea membrilor săi în 9 ediții ale conferințelor naționale și mai bine de 40 dezbateri profesionale, online sau offline. Din anul 2017 comunitatea beneficiază de propria platformă digitală, www.caspa.ro. 

Rămâneți conectați la activitățile comunității abonându-vă la newsletterul săptămânal Caspa.ro aici: https://www.caspa.ro/newsletter/ sau urmărindu-ne pagina de Facebook sau Linkedin.