Confederaţia Sindicală Naţională Meridian solicită, într-un memoriu adresat Comisiei pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor respingerea oricărui proiect de lege care condiţionează dreptul la muncă de vaccinare sau de testarea pe banii lucrătorilor.
„Conform Regulamentului (UE) 2021/953 al Parlamentului European şi al Consiliului UE din 14 Iunie 2021, Certificatul verde Covid-19 ar fi trebuit să vizeze doar «facilitarea liberei circulaţii în spaţiul intraeuropean, transfrontalier» şi nicidecum reglementarea pe uşa din dos a relaţiilor de muncă, a accesului cetăţenilor în instituţiile publice sau în spaţiile de interes general pentru populaţie. Implementarea agresivă şi abuzivă a aşa-zisului COVID Green Pass în unele State Membre ale UE, nu justifică sub nicio formă această măsură care afectează puternic pacea socială în România. Cu excepţia unor regiuni urbane mai dezvoltate, populaţia României nu are posibilităţile economice, educaţionale şi tehnologice existente în statele mai bogate UE. (…) Proiectul de lege care impune restricţionarea dreptului la muncă a celor nevaccinaţi şi impunerea certificatului verde – condiţie obligatorie pentru a avea dreptul la muncă, este un proiect legislativ neconstituţional, care nu poate fi acceptat de organizaţia noastră, deoarece îngrădeşte dreptul la muncă a lucrătorilor, inducând în acelaşi timp disfuncţii majore în instituţiile de stat şi private, cât şi în economie în general”, arată reprezentanţii CSN Meridian.
Sindicaliştii afirmă că respectiva condiţionare a dreptului la muncă, de succesul unei campanii de vaccinare este neconstituţională, ilegală şi abuzivă. Ei mai susţin că proiectul de lege nu este motivat temeinic sau cuprinde informaţii nereale.
„Realitatea a demonstrat faptul că şi cei vaccinaţi se pot îmbolnăvi şi pot transmite virusul. Vaccinarea nu este singura formă de protecţie şi vindecare, existând şi medicamente antivirale eficiente împotriva Covid 9 pe care statul nu le autorizează în vederea comercializării. Suspendarea din activitate şî încetarea contractelor de muncă va genera deficit de personal în instituţiile vizate, afectând în final serviciul public de sănătate. Proiectul nu ţine cont de cei ce s-au imunizat natural prin trecerea prin boala generată de Covid 9 într-o perioadă mai mare de 80 de zile, neexistând studii şi dovezi a faptului că aceştia şi-au pierdut imunitatea şi nici cu privire la numărul celor decedaţi ca urmare a reîmbolnăvirii cu virusul Covid 9”, se arată în documentul citat.
Aproape 60% dintre antreprenorii mici şi mijlocii susţin introducerea certificatului verde pentru accesul la locul de muncă, potrivit informaţiilor prezentate de Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi care sunt cuprinse într-un sondaj realizat de instituţia respectivă.
„58,3% dintre antreprenorii care au răspuns la sondaj susţin introducerea certificatului verde la locul de muncă, iar împotrivă s-au pronunţat 41,7% dintre cei chestionaţi. Întrebaţi dacă sunt dispuşi să suspende, timp de 30 de zile, contractul de muncă al angajaţilor fără certificat verde, 54% dintre antreprenori susţin că vor suspenda contractul, în timp ce 45,8% se opun acestei măsuri. Referitor la faptul că lipsa, după 30 de zile, a certificatului verde poate duce la demiterea angajatului, 66,7% dintre chestionaţi susţin această măsură, în timp ce 33,3% dintre antreprenori se opun. 54,2% dintre respondenţii sondajului efectuat de CNIPMMR susţin că demiterea angajaţilor le va afecta activitatea”, a spus Florin Jianu.
Potrivit datelor strânse prin intermediul sondajului, 80% dintre antreprenori nu sunt de acord să suporte costul testării periodice anti-Covid a angajaţilor din cauza preţului prea mare al testelor respective. Cu toate acestea, doar 8,3% dintre cei chestionaţi susţin ca testarea angajaţilor şi cetăţenilor să se facă pe cheltuiala statului.