Înființată în urmă cu 2 ani, Curiera, companie de curierat cu capital 100% românesc, a știut să capitalizeze oportunitatea de piață și a reușit să încheie anul 2021 cu o cifră de afaceri care depășește 6 mil. lei, cu peste 2000 de clienți și să înființeze, în premieră, serviciul ”bani instant”.
„Am înființat Curiera în 2020, când nu aveam nici cea mai mică idee despre ce va urma – adică pandemia. Aveam 31 de ani, două joburi și lucram 15 ore pe zi în paralel – la o firmă de transport și într-un proiect online nou pe piață. După 4 luni mi-am dat seama că ideile mele nu se potriveau cu ceea ce oferea platforma, așa că m-am retras din proiect. Dar am rămas cu o multitudine de idei, cu dorințe de a șlefui și personaliza conceptul de intermediar de servicii de curierat și, bineînțeles, cu gânduri de dezvoltare care nu mă lăsau să mai dorm. Astfel, s-a născut Curiera, cu 0 investiții financiare, dar cu 18 ore de muncă pe zi”, povestește Silvia Duță, fondatoarea Curiera și General Managerul companiei, într-un interviu pentru platforma GlobalManager.ro.
Potrivit acesteia, ideea care a stat la bază a fost aceea de a crea o companie de curierat care să-i ajute pe clienți să-și eficientizeze activitatea logistică, aducând mai mulți curieri și transportatori în același loc. Silvia Duță și-a propus să acopere acea nișă de clienți care nu au forța financiară necesară pentru a colabora cu firmele mari de curierat și să ofere soluții personalizate și avantajoase, în funcție de tipul de expediere – națională sau internațională.
‘Bani instant’, un serviciu unic pe piața locală de curierat
“Industria de curierat din România este foarte dinamică, iar anii de pandemie au făcut ca această piață să ajungă la peste 5 mld. lei. Ca să exiști și să te dezvolți pe o astfel de piață, trebuie să aduci acea valoare adăugată care să cântărească în ochii potențialului client. Noi am ales să fim diferiți prin pachetele personalizate pe care le punem la dispoziția clienților noștri, prin grija pe care o acordăm fiecărui client în parte și siguranța că putem rezolva rapid eventualele probleme care ar putea apărea cu livrările. Nu contează dacă sprijinim o firmă la început de drum sau o companie care expediază mii de colete. Toți clienții primesc aceeași atenție”, arată Silvia Duță.
Anul trecut, Curiera a lansat, în premieră pe piața de curierat din România, serviciul ”bani instant”. Scopul acestui serviciu este acela de a veni în sprijinul clienților companiei când aceștia au nevoie de ”cash flow”. Expeditorul își poate primi banii din ramburs în doar câteva ore de la livrarea coletului. Este un serviciu creat, oferit și finanțat de Curiera.
„Avem angajați care lucrează remote și încurajăm meritocrația”
Fondatoarea companiei explică și cum reușește să atragă oameni talentați și eficienți în firmă, dar mai ales să-i păstreze, în condițiile unei mobilități nemaiîntâlnite pe piața forței de muncă: „Dacă un angajat se simte bine la locul de muncă, este apreciat, ascultat și rezonează cu valorile companiei (care, în cazul nostru, sunt integritate, loialitate, empatie, adaptabilitate, corectitudine), șansele ca el să migreze în altă parte sunt destul de mici. Echipa Curiera nu este mare, dar este o echipă bine sudată, formată din 22 de angajați, incluzând aici atât echipa de vânzări, cât și personalul din celelalte departamente administrative. Avem în plan să ne extindem în continuare echipa, pe măsură ce volumul de muncă va crește, pentru a asigura același nivel ridicat al calități serviciilor cu care ne-am obișnuit clienții”.
„Avem angajați care lucrează remote și încurajăm meritocrația. Avem și mămici cu copii cu care colaborăm și suntem foarte mulțumiți de rezultatele pe care le au. Sunt foarte motivate de faptul că pot lucra de acasă și că pot acorda timp familiei sau treburilor casnice. Angajații noștri beneficiază de abonamente de sănătate, traininguri lunare, teambuilding-uri semestriale, bonusuri de performanță și program flexibil”, detaliază Silvia Duță.
„Unii foști angajați au copiat modelul de business și l-au replicat, ofertând toți clienții noștri”
Potrivit acesteia, una dintre cele mai mari provocări, care însă o și motivează constant, este concurența tot mai mare, numărul în creștere de companii care oferă servicii de curierat. Dacă în 2020 erau 4 intermediari de servicii de curierat pe piața din România, acum sunt 14.
“Acest lucru nu este neapărat unul negativ, pentru că ne determină să căutăm tot timpul metode noi de a rezolva problemele clienților, noi căi de a ne eficientiza activitatea și soluții pentru a pune la dispoziția clienților noștri oferte avantajoase, utile și personalizate.
Cel mai dificil este să lucrezi cu oamenii. Activând într-o piață volatilă și mereu în mișcare, trebuie să te asiguri că ai toate instrumentele necesare pentru a fi protejat de migrarea clienților de la un competitor la altul. Ne-am confruntat cu lipsa de loialitate a unor angajați care au lucrat 6 luni la noi, după care au copiat efectiv modelul de business și l-au replicat, ofertând toți clienții noștri. Cu siguranță toți jucătorii de pe piață se confruntă cu astfel de provocări, iar diferența constă în relația pe care o construiești cu clientul și, de ce nu, proiectele sociale pe care le susții și în care te implici. În final, sunt mulți clienți care apreciază campaniile noastre de responsabilitate socială și chiar și pentru o diferență de 10-20% a prețului, aceștia rămân alături de noi”, mărturisește Silvia Duță.
General Managerul Curiera adaugă că alte provocări constau în ceea ce privește seriozitatea concurenților, nefiind puține cazurile în care unii au rezistat doar câteva luni, apoi au dispărut cu rambursurile clienților. „Este foarte dificil să recâștigi încrederea clienților când au trecut printr-o astfel de experiență. De aceea, goana după prețul cel mai mic nu este întotdeauna aspectul relevant după care să îți alegi un furnizor”.
Ținte: extinderea echipei și eficientizarea proceselor de vânzare prin automatizare
Curiera își propune să continue procesul de creștere prin îmbunătățirea și diversificarea ofertelor și serviciilor către clienți, lucru care, estimează Silvia Duță, se va vedea în creșterea cifrei de afaceri cu 75%.
“O direcție clară pentru noi și o componentă la care ținem foarte mult este implicarea socială prin susținerea și ajutorul acordat persoanelor defavorizate. Sunt acțiuni pe care le vom face în continuare”.
În ceea ce privește investițiile, Curiera va continua direcția pe care a mers și anul trecut: extinderea echipei și eficientizarea proceselor de vânzare prin automatizare.
„Avem mai multe obiective până la finalul anului: să testăm livrarea pe București cu
mașini 100% electrice, să creștem investițiile în serviciul ‚bani instant’ și să putem acoperi cererea amplă, să investim într-un depozit 100% VERDE, să investim în pregătirea angajaților noștri cu traininguri și programe potrivite pentru ei”, concluzionează Silvia Duță.