Ponderea cea mai mare în portofoliul de investiţii directe este deţinută, în România, de producţie, cu 60% din total, urmată de construcţii şi comerţ, cu câte 17%, a afirmat, la un forum de specialitate, Sergiu Nazaru, reprezentant al Agenţiei Române pentru Investiţii şi Comerţ Exterior (ARICE).
„Pe termen mediu şi lung, trebuie să extindem zonele mai puţin explorate şi să intensificăm relaţiile comerciale cu regiuni cum ar fi Africa de Nord, din Asia, chiar şi America Latină. Trebuie să avem ca obiectiv diversificarea zonelor geografice de investiţie. Ştim foarte bine că Bucureştiul, Clujul, Timişoara, Iaşi chiar, în domeniul IT atrag destul de multe investiţii, dar mai avem zone în care mai este de lucru la acest capitol şi acesta este unul dintre obiectivele pe care agenţia şi le propune în viitorul apropiat. În portofoliul de investiţii directe care se cifrează în jurul a 100 de miliarde de euro, ponderea cea mai mare o are producţia, de 60%, construcţiile de 17% şi 17% comerţul, ceea ce nu este rău, Ce ne mai dorim noi este în schimb să ne axăm pe domeniile care au o valoare adăugată mai mare, care produc servicii şi produse cu valoare adăugată mai mare, cum ar fi tehnologia, inteligenţă artificială, zonă de electronică şi aşa mai departe. În acest moment, IT&C reprezintă 4%, domeniul ştiinţei tot în jur de 4%. Aceste procente trebuie crescute, pentru că valoarea adăugată aduce prosperitate şi bunăstare”, a susţinut Nazaru.
Acesta a adăugat că agenţia pe care o reprezintă are printre scopuri şi urmărirea afacerilor româneşti din străinătate, precum şi atragerea de investiţii directe şi de portofoliu.
„Deficitul foarte mare între importuri şi exporturi este unul dintre factorii care au determinat accentul pe care Guvernul vrea să-l pună spre revenirea acestui aspect prin înfiinţarea acestei agenţii (Agenţia Română pentru Investiţii şi Comerţ Exterior – n. r.), care are ca scop, pe lângă acest lucru, şi urmărirea afacerilor româneşti din străinătate, precum şi atragerea de investiţii directe şi de portofoliu. Datele de la Banca Naţională ne ne relevă faptul că 2022 a fost un an-record în ceea ce priveşte atragerea investiţiilor străine. Cifra se ridică în jurul a 11 miliarde de euro, în primele zece luni ale anului, o creştere de aproape 20% faţă de anul 2021. Prin urmare, obiectivul evident este să depăşim acest record. Ca să împrumut un termen din fizică: poate să păstrăm şi acceleraţia, adică şi creşterea faţă de 2022 la aceiaşi parametri”, a spus Sergiu Nazaru. AGERPRES