Segmentul spaţiilor de birouri a fost vedeta pieţei imobiliare în primul trimestru din 2019

Cea mai mare suprafaţă tranzacţionată pe piaţa imobiliară din România, în primul trimestru al anului, se află în clădiri de birouri din Bucureşti, unde au fost închiriaţi 110.000 metri pătraţi, reiese dintr-o analiză de specialitate realizată de compania de consultanţă imobiliară CBRE.
La nivel general, stocul modern de spaţii de birouri a atins, în perioada analizată, trei milioane de metri pătraţi, dintre care 51% se află în proiecte de clasă A.
“În primele trei luni ale anului au fost finalizaţi 93.000 mp, care se află în trei proiecte de birouri: Renault Bucharest Connected, The Mark şi The Bridge – clădirea B. În prezent, alţi 216.000 mp se află în construcţie, cu date de livrare anunţate în intervalul T2 – T4 2019, dintre care 60% sunt deja preînchiriaţi. Cele şase proiecte a căror finalizare este aşteptată până la sfârşitul anului sunt: Business Garden Bucharest, Expo Business Park, Oregon Park – clădirea C, The Light, Equilibrium – clădirea A, Timpuri Noi Square – clădirea C”, se arată în analiza CBRE.
Potrivit sursei citate, din totalul celor 110.000 mp tranzacţionaţi la nivelul Capitalei în perioada ianuarie – martie 2019, mai mult de trei sferturi (79%) au fost reprezentaţi de cereri noi, iar 21% au constat în renegocieri şi reînnoiri.
Cât priveşte zonele cele mai solicitate, partea de vest a Bucureştiului a continuat să fie în top, cu 43% din totalul tranzacţiilor, urmată de centru, cu 23%, şi de CBD (Piaţa Victoriei, Piaţa Charles de Gaulle), cu 12%. De asemenea, cele mai multe cereri de închiriere au venit din partea companiilor din domeniul IT&C (63%), urmate de jucătorii din zona financiară (16%) şi de sectorul de servicii (12%).
Analiza CBRE relevă, totodată, că în primele trei luni ale anului stocul modern de spaţii comerciale a ajuns la 3,63 milioane de metri pătraţi, din care 63% în centre comerciale, iar restul de 37% în parcuri de retail. Oraşele regionale au atras 68% din totalul dezvoltărilor de retail, iar 472.000 mp se află în construcţie sau proiectare şi urmează să fie livraţi în perioada T2 2019 – T4 2020.
De asemenea, pe piaţa spaţiilor industriale şi logistice, în intervalul de referinţă, au fost construiţi 109.000 mp, iar până la finele acestui an a fost anunţată livrarea mai multor proiecte în ţară, care totalizează circa 620.000 mp.
Pe acest segment, stocul modern de spaţii industriale şi logistice a atins 3,85 milioane metri pătraţi, la nivel naţional, din care 44% este situată în apropierea Bucureştiului, 24% în partea de vest şi nord-vest a ţării, 16% în sud şi 14% în zona centrală a României. În acest context, Moldova rămâne regiunea cu cele mai puţine dezvoltări pe acest segment, cu doar 2% din suprafaţa totală de spaţii industriale şi logistice. AGERPRES