Numărul atacurilor cibernetice asupra companiilor a crescut de șase ori în ultimul an, până la 158.000, relevă raportul Kaspersky Lab publicat pe baza informațiilor din Kaspersky Security Network (KSN). Potrivit producătorului de soluții de securitate, în intervalul 2014 — 2015, s-au consemnat 27.000 de atacuri de tip ransomware la adresa companiilor globale. În acest fel, programele ransomware au încercat să cripteze datele fiecărui al zecelea utilizator B2B (Business to Business).
Studiul celor de la Kaspersky Lab arată că 42% dintre respondenții din IMM-uri consideră programele crypto-malware una dintre cele mai serioase amenințări cu care s-au confruntat anul trecut.
„Pentru companiile mici, perioadele — oricât de scurte — în care nu au acces la date pot duce la pierderi semnificative sau pot chiar opri întreaga activitatea. Dacă o companie nu a luat măsurile necesare pentru siguranța informațiilor importante, s-ar putea ca singura modalitate de a-și recupera datele să fie cumpărarea acestora de la infractorii cibernetici. Acest lucru nu garantează, însă, recuperarea completă a datelor. Cea mai bună modalitate de a proteja o companie de programe malware este prevenția”, subliniază experții Kaspersky Lab.
În plus, specialiștii recomandă realizarea, cu regularitate, a unor backup-uri pentru toate fișierele importante, fie în cloud (Dropbox, Google Drive etc.), fie pe un server suplimentar sau pe un dispozitiv de memorie externă, dacă volumul datelor nu este prea mare. De asemenea, este de evitat folosirea pe cât posibil numai a programelor de securitate și anti-malware gratuite. „Instrumentele gratuite oferă, într-adevăr, o protecție elementară, dar nu oferă protecție pe mai multe niveluri, cum fac soluțiile dedicate”, afirmă experții.
„Actualizați-vă cu regularitate sistemul de operare, browserul, soluția antivirus și alte aplicații. Infractorii folosesc vulnerabilitățile din programe pentru a infecta dispozitivele utilizatorilor. Preveniți situațiile de urgență — invitați un expert IT să vă configureze soluția de securitate. Companiile mici nu au, de regulă, un departament IT sau un administrator dedicat full-time, ci se bazează, pur și simplu, pe cea mai tehnică persoană din birou pentru a avea grijă de computere, pe lângă sarcinile obișnuite de serviciu. Nu așteptați până când se strică ceva, folosiți un furnizor de servicii IT pentru a vă verifica software-ul și configurațiile de securitate în avans”, atenționează sursa citată. AGERPRES