Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş, a declarat că trebuie impulsionate mijloacele prin care se recuperează debitele care se rostogolesc de la an la an şi, totodată, să fie intensificată executarea silită.
„Trebuie să accelerăm şi să impulsionăm mijloacele prin care recuperăm acele debite care se rostogolesc de la an la an şi să intensificăm executarea silită. Şi, aici, o să am o mare nevoie de Ministerul de Finanţe ca să ne ajute să modificăm un pic Codul de procedură fiscală. Împreună cu o parte din partenerii sociali am avut discuţii pe această modificare, pe partea de administrare. Chiar dacă am reuşit să facem modificarea pe partea de inspecţie fiscală, n-am reuşit pe partea de administrare a veniturilor, dar sper ca în lunile următoare să putem să modificăm Codul de procedură fiscală şi să dăm o mai mare elasticitate şi să acordăm, bineînţeles, şi un credit celor care sunt oneşti, dar care, la un moment dat, pot să treacă printr-o perioadă dificilă şi trebuie să fie ajutaţi ca să parcurgă această perioadă mai nefericită din activitatea lor, dar, în acelaşi timp, să avem şi noi instrumentele pentru a putea recupera de la cei care chiar nu înţeleg niciodată că trebuie să plătească ceea ce au de plată”, a afirmat Heiuș la Conferinţa Anuală de Taxe PwC România.

În ceea ce priveşte gradul de colectare, şeful ANAF a subliniat că gradul de conformare voluntară la plată a crescut cu un punct procentual în 2022 faţă de 2021, la 87%, precizând că, din tot ceea ce se declară, „87% se plăteşte la termen, benevol”.

„Cum putem să creştem gradul de colectare? Gradul de conformare voluntară la plată a crescut cu un punct procentual în 2022 faţă de 2021 şi suntem pe la 87%, care este un lucru extraordinar. Din tot ce se declară, 87% se plăteşte la termen, benevol. Este o realitate şi care, din păcate, în România, am fost obişnuiţi ca de cele mai multe ori să scoatem în evidenţă doar lucrurile rele, lucrurile spectaculoase, nu şi lucrurile bune care se întâmplă în economia românească. În cazul de faţă, la gradul de conformare voluntară la declarare suntem undeva pe la 92 -93%. Aici trebuie să mai lucrăm un pic. Poate şi modul în care noi calculăm – dacă depui în 26, chiar dacă ai depus declaraţia, nu-ţi mai intră în acest indicator. Dar sunt totuşi nişte indicatori care nouă, ca reprezentanţi ai Fiscului, ne confirmă că marea marea majoritate a mediului de afaceri a înţeles că este important să-şi plătească la timp impozitele şi taxele şi are un comportament corect”, a mai spus Lucian Heiuş.

El a subliniat că se doreşte ca „această conformare voluntară să crească de la an la an”. „Încercăm să facem paşi şi să întindem mâna către contribuabil prin diverse mijloace. Ultima a fost chiar punerea pe site a acelui ghid pentru cei care obţin venituri din tranzacţionarea criptomonedelor pentru că lucrurile se schimbă, societatea se schimbă, modelele de business se schimbă, sursele prin care obţin unii venituri se schimbă – şi atunci trebuie să mergem şi spre aceste modele, chiar dacă poate în prima fază sunt de nişă sau sunt de pionerat, dar trebuie să ţinem pasul cu schimbările care apar în societate şi în business, în general”, a adăugat Heiuş. AGERPRES