Sebastian Burduja: România are o problemă în a gândi şi a implementa proiecte, în special în zona de infrastructură

Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul de Finanţe, a spus în cadrul evenimentului ZF/NNDKP Legal & Tax că cei 33,5 mld. de euro alocaţi de Comisia Europeană României prin programul Next Generation EU trebuie atraşi în maximum 5 ani: în primii trei ani 70%, iar în următorii doi ani restul de 30%. România are o alocare de 46,3 mld. euro din fonduri europene în perioada 2021-2027, în următorul exerciţiu financiar multianual.

„Avem 46,3 mld. euro pe Cadrul Financiar Multianual şi 33,5 mld. euro pe instrumentul Next Generation EU, acest fond de 750 mld. de euro, unde România are a cincea alocare, deci una generoasă, unde avem un orizont de timp scurt pentru a angaja aceşti bani: în primii doi ani trebuie să angajăm 70% din ei şi în al treilea an restul de 30%, adică să semnăm efectiv contractele pentru aceste sume”, a spus Sebastian Burduja.

Acesta a adăugat că setul de măsuri propus de guvern pentru relansarea economiei, este în acest moment în discuţii cu Comisia Europeană şi va fi prezentat în aprilie 2021.

„România lucrează în acest timp la planul naţional de rezilienţă şi relansare. Acest PNRR este în discuţii cu Comisia Europeană şi va fi realizat undeva în aprilie anul viitor. Este similar unui program de tipul «îmi asum nişte ţinte şi în momentul în care le bifez pot atrage acei bani». (…) Văd vulnerabilităţi în capacitatea sistemului public de a livra proiecte. Banii europeni nu vin de la sine, ei trebuie atraşi printr-un program naţional de reformă, iar experienţa ultimelor decenii ne arată că România are o problemă în a gândi şi a implementa proiecte, în special în zona de infrastructură“, a mai spus Sebastian Burduja.