Sebastian Burduja: Prin digitalizare ocolim şi spargem zidurile birocraţiei

Digitalizarea este şansa României de a avea o convergenţă mai rapidă la media Uniunii Europene, a declarat, la conferinţa “Oraşe şi comunităţi. Viziune 2030”, vicepreşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Sebastian Burduja.
Fostul secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice a explicat că, prin digitalizare, va fi ocolit şi sistemul birocratic care blochează România.
“Digitalizarea deschide minţile birocraţilor, minţile ruginite şi închise ale foarte multor birocraţi care au învăţat să spună ‘nu’, ‘nu se poate’, ‘nu îmi asum şi nu fac nimic’. Prin acest proces de digitalizare ocolim şi spargem aceste ziduri ale birocraţiei. Exemplul cel mai clar este acela cu conectare a caselor de marcat, un proiect blocat de ani de zile. Când am ajuns în Ministerul Finanţelor Publice (ca secretar de stat – n.r.), domnul ministru Cîţu m-a rugat să mă implic. Prima întrebare a fost de ce nu avem servere ca să stocăm aceste date şi s-a ridicat din umeri. Într-o lună de zile s-au găsit şi servere, a fost un soft furnizat pro bono de un partener privat şi, astfel, s-a demarat într-un timp record acest proiect al conectării caselor de marcat, iar el merge în continuare. Sunt convins că anul acesta se va finaliza. Digitalizarea mai înseamnă şi o mare oportunitate pentru parteneriatele publice-private de care fugim în momentul de faţă tot din cauza minţilor închise ale unor birocraţi care nu au lucrat în viaţa lor în privat, se tem de orice acord cu mediul privat. Dar nu poţi să generezi inovări în IT, nu poţi genera soluţii tehnologice la stat. Ele se generează, în special, în mediul privat”, a declarat Sebastian Burduja.
Vicepreşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor a atras atenţia că rolul oraşelor este fundamental, având în vedere că acestea generează 98% din Produsul Intern Brut al României şi, de aceea, digitalizarea acestora este importantă.
“Fără oraşe secundare puternice nu putem vorbi de dezvoltare, iar aici datele sunt foarte limpezi: în zonele urbane din România se generează 98% din PIB. Deci în oraşele ţării şi zonele lor limitrofe discutăm, practic, de întreaga economie românească. Nu avem cum să nu ne aliniem trendului global de digitalizare. România are o mare resursă şi cea mai importantă materie: materia cenuşie. Experţii români în IT sunt printre cei mai buni din lume. Trebuie să punem la treabă această resursă, iar acest lucru a început în administraţia publică centrală şi locală”, a mai spus Burduja.
Joi şi vineri se desfăşoară la Piatra-Neamţ conferinţa “Oraşe şi comunităţi. Viziune 2030”, organizată de Asociaţia SMARTiCITY şi platforma jumptosmart.ro.
Evenimentul se axează pe trei teme prioritare pentru administraţiile locale şi mediul de afaceri: digitalizarea, în special cea a serviciilor publice, tranziţia către oraşul verde şi sursele de finanţare pentru proiectele urbane. La dezbateri participă primari şi reprezentanţi ai municipiilor Piatra-Neamţ, Bacău, Roman, Suceava, reprezentanţi ai Guvernului, ambasadorul Estoniei în România, companii din IT&C, energie, reprezentanţi ai societăţii civile. AGERPRES