Neptun Deep este un proiect critic, nu doar pentru România, ci şi pentru Europa, şi va însemna independenţa de gazul rusesc, a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Neptun Deep este un proiect critic, nu doar pentru România, dar pentru Europa. Situaţia din Marea Neagră nu este uşoară, aşa că ne bazăm pe ajutorul dumneavoastră pentru a o face o zonă sigură. Este o investiţiei de 4 miliarde de dolari şi ştiu că cineva în Moscova ne urmăreşte şi va face orice pentru a întârzia sau opri acest proiect, pentru că asta înseamnă independenţa de gazul rusesc. Trebuie să fiu franc. Sunt peste o sută sau două sute de miliarde metri cubi şi cu 10 miliarde de metric cubi în reţea anual”, a declarat Sebastian Burduja, la a doua ediţie a Forumului Economic SUA – România: Inovaţie pentru Prosperitate, eveniment satelit al Forumului de Afaceri al Iniţiativei Celor Trei Mări.
De asemenea, el a subliniat că în perioada următoare vor veni miliarde de euro pentru proiecte de energie regenerabilă, dar că „noi ajutăm China”, cumpărând de acolo componente pentru turbinele eoliene şi panouri solare, astfel că există o piaţă locală enormă în acest domeniu. AGERPRES