Schema de compensare/plafonare va fi menţinută aşa cum este iarna aceasta şi dorinţa mea este să fie menţinută şi pentru iarna viitoare, pentru a nu introduce variaţiile în preţurile facturilor, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Dorinţa mea, ca ministru al Energiei, este să păstrez această schemă aşa cum este nu doar pentru iarna asta, dar chiar şi pentru iarna viitoare. Eu cred că este posibil. Comisia Europeană ne-a permis să prelungim aceste măsuri de sprijinire a consumatorilor tocmai pentru că există o volatilitate mare în pieţe, există un conflict în Ucraina, există un conflict în Orientul Mijlociu, există tot felul de evenimente care pot apărea, greve în Australia sau alte evenimente care aruncă în aer preţul la gaze sau la energie electrică. Şi asta înseamnă că, dacă nu ar exista plafonarea, toate aceste evenimente ar avea efect asupra preţului la factură pentru românii de rând şi pentru economia românească, pentru ceea ce înseamnă competitivitatea economiei româneşti. Ne dorim menţinerea schemei aşa cum este acum”, a spus Burduja la Digi 24.
El a reiterat că această schemă a însemnat pentru mai mult de cinci milioane de gospodării facturi lunare la curent de doar 35 de lei, „un preţ rezonabil” şi care şi-a dovedit eficienţa, cel puţin în protejarea consumatorilor, pe pragurile de consum.
Întrebat dacă actualele preţuri şi plafoane vor fi menţinute iarna aceasta, ministrul răspuns că da, „aceasta este viziunea”: „Categoric da, cel puţin pentru această iarnă aceasta este viziunea, pentru a nu introduce acele variaţii în preţul facturii. Şi mai este un motiv aici: de câte ori se intervine pe această schemă, toţi furnizorii trebuie să-şi configureze sistemele de facturare, sistemele informatice. Asta înseamnă un cost mare, şi oricum au costuri mari din dobânzi, şi înseamnă şi un timp de 3-4 luni pentru reconfigurare şi înseamnă şi erorile pe care le-aţi văzut”, a explicat Sebastian Burduja.

Schema de plafonare/compensare va costa anul viitor bugetul de stat doar trei miliarde lei, faţă de 9-10 miliarde lei anul acesta, a mai declarat ministrul Energiei.
„ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei n.r) ne spune că schema de plafonare compensare pentru lunile ianuarie până în decembrie 2024 va costa bugetul de stat doar trei miliarde lei, faţă de 9-10 miliarde anul acesta, faţă de 14 miliarde cu un an în urmă. Deci au scăzut preţurile”, a spus Burduja la Digi 24.
Întrebat dacă bugetul pentru anul viitor prevede bani pentru compensarea furnizorilor, ministrul a răspuns că prevede un miliard de lei. „Da, un miliard de lei. Anul trecut pe vremea asta, Ministerul Energiei avea un buget pentru 2023 de undeva la 1,6 miliarde lei. Acum avem un buget de 4,4 miliarde lei, e adevărat că foarte multe sunt investiţii, PNRR, dar bugetul s-a triplat. Anul trecut pe vremea asta aveam zero lei în această logică din bugetul de stat pentru plafonare / compensare. Ce s-a întâmplat? De unde au venit sumele? Au venit din Fondul de tranziţie pe parcursul anului, ele nu trebuie să fie bugetate la începutul anului. Au venit din taxa de solidaritate, iarăşi, pe parcusul anului. Deci, pe măsură ce aceste fonduri intră în aceste conturi ale Ministerului de Finanţe, ele alimentează acest Fond de tranziţie şi se împart către Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii”, a punctat Sebastian Burduja. AGERPRES