Se schimba rolul statului in domeniul energetic

energy_forum_mareBusinessMark a organizat Energy Forum 2015, eveniment dedicat sectorului energetic, care a avut loc pe 28 mai 2015, la Bucuresti, Hotel Radisson Blu. Conferinta a constituit un prilej de analiza si dezbatere a sectorului energetic, reunind reprezentanti ai managementului celor mai importante companii energetice prezente pe piata romaneasca, ai autoritatilor si ai asociatiilor din energie.

Evenimentul a fost moderat de Valeriu Binig, Partner, Advisory, EY Romania, iar speakerii invitati au fost: George Guran, Sef Serviciu, Organismul Intermediar pentru Energie, Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, Ovidiu Demetrescu, Director General, Hidro Tarnita, Ion Lungu, Director General, CEZ Trade Romania, Presedinte, Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania – AFEER, Silvia Vlasceanu, Director Executiv, Federatia Patronala a Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie – ACUE, Vasile Muntenita, Director Executiv, Romelectro, Presedinte, Cogen Romania, Mihai Petre, Senior Manager, Customs & Global Trade, Deloitte Romania si Florin Tobescu, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei.

”Observam ca se schimba rolul statului in domeniul energetic. Statul devine actionar minoritar in companiile pe care le-a gestionat candva si devine gestionar de ajutoare de stat. Fondurile structurale sunt de fapt un ajutor de stat. Certificatele verzi, bonusul de cogenerare sunt tot ajutoare de stat chiar daca nu trec pe la stat ci direct de la public catre agentii economici. Chiar daca statul nu mai are bani in buzunar pentru a sustine companiile pe care le detine, gestioneaza aceste ajutoare de stat”, a declarat Valeriu Binig, Partner, Advisory, EY Romania.

Ovidiu Demetrescu, Director General, Hidro Tarnița, a subliniat ca in Romania, avem forta de munca foarte buna. ”Incercam sa retinem aici oamenii valorosi, dar aceasta forta de munca nu trebuie sa fie ieftina ci platita corect. Pana la urma, banii cu care ii platim se intorc in economie pentru ca sunt cheltuiti tot aici. De asemenea, trebuie sa le oferim investitorilor un mediu in care sa poata sa isi planfice business-ul. Este adevarat ca in Romania s-au modificat regulile in timpul jocului, dar era de asteptat sa se schimbe, avand in vedere schemele respective. De altfel, astfel de schimbari s-au intamplat in multe alte tari”, a afirmat Ovidiu Demetrescu. Potrivit acestuia, avem o evolutie stabila a productiei de energie, iar consumul este oarecum fluctuant, nivelul de generare de 60 Terra pe an fiind o veste buna.

George Guran, Sef Serviciu, Organismul Intermediar pentru Energie, Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, a vorbit despre Investitii in domeniul energetic promovate in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare 2014-2020. “Pentru proiectele privind promovarea productiei de energie din biomasa si surse geotermale, intensitatea ajutorului de stat acordat nu poate depasi: 60 % din costurile eligibile pentru intreprinderi mari, 70% din costurile eligibile pentru intreprinderi mijlocii, 80% din costurile eligibile pentru intreprinderi mici (inclusiv microintreprinderi)”, a declarat George Guran. Potrivit acestuia, diferenta pana la valoarea totala a proiectului se acopera de beneficiar.

”Tranzactiile trebuie sa fie transparente, nediscriminatorii si publice. Este normal, dar la noi s-a mers catre o abordare legata doar de cuvinte si nu de ansamblul lucrurilor care trebuiau sa se întâmple. Transparenta este un mod de comportare si nu o afisare de date pe niste site-uri. Ar trebui sa vorbim despre un mod de comportare a companiilor si nu de o concentrare asupra definitiei din Dex a transparentei”, a declarat Ion Lungu, Presedinte, Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania – AFEER.

”Daca in scoala invatasem ca prin cogenerare se face o reducere de combustibili de 30%, tehnologiile de azi au dus la o reducere de peste 40%. Cogenerarea este singura tehnologie care reuseste acest lucru si care creste simultan eficienta. Asta inseamna ca ar trebui sa acordam o mai mare atentie cogenerarii. Din pacate, asta se intampla numai in tari ca Danemarca, Anglia, Germania. Replica este ca la noi nu se poate. Sunt necesare masuri reale, nu masuri electorale. Pentru mine, este o amenintare elaborarea unei noi strategii energetice. Inainte de a face aceasta strategie sunt necesari alti pasi inainte, iar la noi nu sunt facuti”, a declarat Vasile Muntenita, Presedinte, Cogen Romania.

“In ultima parte a anului 2014 ANRE a emis doua ordine avand in vedere liberalizarea pietei interne a gazelor naturale pentru clientii noncasnici de la 1 ianuarie 2015 Luand in considerare necesitatea incheierii pana la aceasta data a contractelor de vanzare-cumparare aferente furnizarii gazelor naturale in regim negociat, ANRE a elaborat si aprobat Ordinul nr. 107/2014, prin care a instituit un set de masuri de ordin legislativ cu privire la furnizarea gazelor naturale la clientii noncasnici, in perspectiva eliminarii preturilor finale reglementate pentru aceasta categorie de clienti”, a declarat Florin Tobescu, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei.

Mihai Petre, Senior Manager, Customs & Global Trade, Deloitte Romania, a vorbit despre Accizarea energiei obtinuta din biomasa. ”Resursa regenerabila este cea mai abundenta de pe planeta, prima forma de energie, utilizata de om, odata cu descoperirea focului. Este laudabila productia si consumul de astfel de energii dar nu uitati ca din punctul de vedere al accizelor sunteti priviti ca producatori clasici. Anumite produse obtinute din biomasa (de ex. bioetanol, biomotorina, biogaz) intra sub incidenta regimului de antrepozitare indiferent daca acestea sunt destinate comercializarii/consumului propriu”, a declarat Mihai Petre, Senior Manager, Customs & Global Trade, Deloitte Romania.

“In partea de suportabilitate ar trebui sa fie prezent statul. Nu este tarziu, dar poate ca este ultimul ceas. Aproape 45% din populatia Romaniei este in pragul saraciei energetice. Sunt la limita posibilitatii de a plati facturile la energia electrica. Suportabilitatea ar trebui sa fie principala preocupare a Guvernului. Avem consumatori vulnerabili, din motive de sanatate sau alte cauze, care nu pot sa isi plateasca factura la energie electrica. Distorsiunea pretului gazului din ultimii ani a dus la contorsiunea domeniului in Romania”, a declarat Silvia Vlasceanu, Director Executiv, Federatia Patronala a Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie – ACUE. Potrivit acesteia, interventia politicului in domeniul energetic s-a facut si se face fara sa se tina cont de experienta si pozitia specialistilor in domeniu.