La zece ani de la intrarea pe piața din România, discounterul german Lidl a devenit liderul pieței locale de retail, devansând Kaufland. Astfel, Lidl a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 12,86 miliarde de lei, în creștere cu 32% față de 2019. Prin comparație, Kaufland a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 12,83 de miliarde de lei, bifând un plus de 7,4% prin comparație cu anul precedent.

Lidl a valorificat cel mai bine oportunităţile create de reorientarea cumpărătorilor către magazinele de format mic din proximitate, încheind anul 2020 cu o creştere de peste trei miliarde lei a încasărilor, adică +32%, ceea ce-l duce în poziția de lider. Şi mai impresionantă este creşterea profitului net, cu 265 de milioane lei sau +54%.

În ultimii ani, Lidl a avut performanțe foarte bune, având un ritm de creștere de trei ori mai mare decât media pieței. Ținta de a deveni liderul pieței locale de retail a fost atinsă mai repede decât își setase retailerul, obiectivul anunțat de Frank Wagner, CEO-ul Lidl România, fiind acela de a ocupa prima poziție în topul celor mai mari jucători din piață în 2021. Retailerul a fost ajutat însă de comportamentul de cumpărare schimbat de pandemie, discounterii fiind canalul cu cea mai bună evoluție anul trecut.

Majoritatea marilor retaileri prezenți în România au avut creșteri ale încasărilor în 2020, dar evoluții mai degrabă defavorabile ale profitului. Per ansamblu, cifra de afaceri cumulată a retailerilor de top a crescut cu aproape 8 miliarde lei (+11%), iar profitul cumulat a urcat cu 18%, însă această evoluţie se datorează, în mare parte, creşterilor excepţionale realizate de câțiva retaileri.

Kaufland, Carrefour, Profi și Rewe (Penny), precum și aproape toți marii retaileri locali au avut creșteri ale încasărilor în 2020 în ritmul obișnuit din anii anteriori, în timp ce Auchan, Selgros, Artima, dm și Elan Trio au înregistrat o stagnare. Mega Image și Metro și-au continuat creșterea, însă într-un ritm încetinit față de anul anterior, Mega Image fiind la cea mai slabă performanţă din ultimii ani din acest punct de vedere.