Social Innovation Solutions reunește pe 23 mai cele două platforme de conversație, Future Summit și Sustainable Futures, sub umbrela evenimentului “București – oraș sustenabil și pregătit de viitor”, care va avea loc la Palatul Victoria.

Evenimentul este structurat în trei grupuri de lucru moderate în metodologie de foresight, iar participarea la eveniment este în format privat.

Tematica Future Summit 2023 este construită în jurul conversațiilor despre viitor și sustenabilitate:

  1. Oamenii Bucureștiului: implicare civică și politică, forță de muncă și viziune societală, grup de lucru construit sub umbrela ODD 8: Muncă decentă și creștere economică
  2. Bucureștiul oamenilor: reziliență climatică, spații verzi, managementul deșeurilor, infrastructură, grup de lucru pus sub umbrela ODD 11:Orașe și comunități durabile)
  3. Bucureștiul viitorului, grup de lucru care va utiliza metodologia de foresight pentru a construi scenarii de viitor pe tema ,,orașe prietenoase cu copiii’’.

Această sesiune își propune să ofere o platformă de conversație copiilor și tinerilor din București în colaborare cu asociațiile și consiliile elevilor, UNICEF, Interact și alte organizații relevante.

Obiectivele sesiunilor sunt identificarea scenariilor de viitor pentru Bucureștiul anului 2040, precum și a provocărilor și soluțiilor aduse de următorii ani, alături de reprezentanți ai întreprinderilor mici și mijlocii, ONG-urilor, administrațiilor locale, precum și investitori, antreprenori, studenți și tineri lideri.

Anul acesta Future Summit a extins conversațiile despre viitor, inovație, tehnologie și sustenabilitate cu o serie de evenimente locale în Timișoara (23 martie), Brașov (30 martie) și Constanța (6 aprilie), cu sprijinul universităților și administrației locale, unde a reușit să aducă împreună peste 300 de participanți în discuții aprofundate despre viitorul orașelor din perspectiva tehnologiei, sustenabilității, dar și pe teme precum viitorului muncii și competențe necesare și vitale pentru viitor.

Tema ,,București 2040” presupune și un exercițiu de reziliență urbană, iar o abordare integrată din perspectiva societății civile, a reprezentanților din administrație, cât și un input al experților care au implementat proiecte urbane, nu va face decât să accentueze nevoia de soluții și decizii clare în comunicarea cu cetățenii.

În raportul final se vor regăsi obiectivele sesiunilor, cât și oportunitățile de care are nevoie Bucureștiul în următorii ani. Scenariile de viitor pentru Bucureștiul anului 2040 nu pot exista fără parteneriate sigure dezvoltate în interiorul comunității, fără atenția acordată calității vieții sau implicarea actorilor relevanți, fie că sunt companii private, universități, organizații neguvernamentale, instituții publice locale sau cetățeni.

Iulia Buciuman, Managing Partner, HUMANISTIC, a vorbit despre „viitorul digital” în cadrul Future Summit și a explicat studenților prezenți la eveniment pe 6 aprilie, la Universitatea Ovidius, că „cele mai importante competențe ale viitorului sunt: self-awareness/ leadership, relaționarea, autonomia, adaptabilitatea, responsabilitatea, gândirea critică, învățarea continuă.”  Pe lângă aceste competențe enunțate de Iulia Buciuman, conform raportului The Future of Jobs 2023 lansat de World Economic Forum în mai anul acesta, în top 10 abilități pentru viitorul muncii se află și alfabetizarea tehnologică, fiabilitatea și atenția, empatia și ascultarea activă, controlul calității, motivația și conștientizare de sine, dar reziliență, flexibilitate și agilitate.

Lara Tassan Zanin, Șefa Reprezentanței Grupului Băncii Europene de Investiții în România, prezentă la Future Summit în două orașe, Brașov și Constanța, a explicat că în condițiile în care „costurile energiei reprezintă o constrângere pentru 90% din firmele românești” soluția pentru a construi un viitor durabil este ,,un leadership adecvat”. Cel mai important sfat oferit de Lara Tassan Zanin tinerilor care își doresc să lanseze un start-up este ”să urmărească piața la nivel global”.

Orașul Brașov, unul din cele selectate de Social Innovation Solutions pentru a mapa soluții pentru viitorul orașelor din regiunea CEE,  face demersuri pentru a se transforma în ,,capitală verde” a României prin investiții într-un parc fotovoltaic care are ca obiectiv să producă 90% din energia necesară orașului,,Tocmai s-a semnat contractul de finanțare pentru 27 de unități de învățământ care să aibă panouri solare și care să poată produce energie.”, a declarat pe 30 martie Flavia Boghiu, Viceprimar, în cadrul dezbaterii cadrul panelului ”Brașov, oraș sustenabil și pregătit de viitor”.

Sustainable Futures construiește, începând cu anul trecut, spații de conversație, co-creare și mapare de soluții naționale/regionale și locale prin grupuri de lucru axate pe 10 Obiective de Dezvoltare Durabilă. Sustainable Futures a adus împreună, de-a lungul timpului, peste 250 de experți și reprezentanți publici și privați din instituții și organizații de profil din România. O selecție a soluțiilor identificate vor fi incluse în raportul final Sustainable Futures, care va fi lansat în decembrie 2023.

Discuțiile care deja au avut loc în cadrul sesiunilor Future Summit 2023 desfășurate la Timișoara, Brașov și Constanța au ajuns la următorul consens: este nevoie de expertiză și dorință de acțiune pentru a crea un oraș prietenos cu oamenii și mediul.

Cele 3 evenimente Future Summit ce vor avea loc la București pe 23 mai vor aduce împreună actori relevanți ai comunității bucureștene în exerciții colaborative de identificare de soluții pentru un oraș mai prietenos cu mediul și mai pregătit de viitor.

Future Summit va continuă, în toamna 2023, să dezbată trendurile viitorului în orașele Iași, Atena, Belgrad și Sofia. Rezultatele grupurilor de lucru vor fi incluse într-un raport care va cuprinde scenarii și exemple de bune practici pentru orașele din regiunea CEE.