Asociația Cluster Pro-nZEB, organizație non-profit care sprijină implementarea sănătoasă a conceptului de clădire cu consum de energie aproape egal cu zero și Soflete.ro, platformă online de comunicare și de educare dedicată construcțiilor eficiente energetic, anunță startul Săptămânii nZEB, cel mai mare eveniment de promovare a tehnologiilor, materialelor și principiilor pentru clădiri la standarde nZEB din România.

Săptămâna nZEB este parte a Caravanei nZEB, eveniment de tradiție care se desfășoară în Bulgaria, Croația, Grecia și Italia. Evenimentul are loc în perioada 3 – 6 noiembrie, la Sala Polivalentă din Cluj Napoca și se adresează profesioniștilor din domeniu – arhitecți, ingineri structuriști și de instalații, constructori, meseriași, producători și distribuitori de materiale de construcții, auditori energetici, precum și beneficiarilor care își doresc o casă eficientă energetic. Accesul publicului este gratuit.

„Schimbările climatice, problemele de sustenabilitate, calitate a aerului, sănătate și confort, cât și eficiența economică sunt doar câteva dintre motivele pentru care la nivel european a apărut conceptul Clădiri cu Consum de Energie aproape zero. Obiectivul Săptămânii nZEB este de a crește nivelul de informare și educare în România cu privire la modul în care se poate îndeplini standardul nZEB, devenit obligatoriu din 2021 pentru toate clădirile noi, și care reprezintă o tranziție către viitorul standard de clădire cu emisii zero, estimat pentru 2030″, spune Horia Petran, Președinte Asociația Cluster Pro-nZEB.

Evenimentul va avea două repere principale – sesiuni teoretice / paneluri de discuție despre conceptul nZEB și workshop-uri interactive care demonstrează tehnologiile, materialele și principiile de construcție ale clădirilor nZEB.

Printre subiectele abordate se numără: Pași de urmat în proiectare și execuție pentru atingerea standardului nZEB, Soluții accesibile ca preț pentru renovarea clădirilor educaționale existente în standard nZEB, Provocările nZEB în dezvoltările imobiliare, Renovarea energetică în etape, după principiile de casă pasivă și multe altele.

Pentru workshopuri și aplicații practice, organizatorii au pregătit machete scară 1:1 realizate din materiale și tehnologii care susțin standardul nZEB, cât și workshopuri pentru etanșeitatea clădirilor, termografie, etanșeitate ușă suflantă, etc.

„Săptămâna nZEB se adresează celor interesați să construiască corect și la standarde de eficiență energetică cât mai mare, indiferent că vorbim de beneficiari sau de profesioniști implicați în sectorul construcțiilor. Eficiența energetică nu mai este doar o obligație sau un moft, ci a devenit o necesitate în contextul crizei din domeniu, motiv pentru care trebuie să ținem pasul cu tehnologia și în domeniul construcțiilor, pentu că ea ne crește calitatea spațiului locuit și, implicit, a vieții”, conchide Marius Șoflete, inginer constructor proiectant de case pasive.