Angajaţii români din multinaţionale vor avea parte de creşteri salariale reale de 5,7% anul acesta, marcând astfel cel mai mare nivel de creştere de salarii din Europa Centrală şi de Est şi una dintre cele mai mari majorări de la nivel global, arată rezultatele unui studiu realizat de firma de consultanţă în management şi executive search Korn Ferry Hay Group.

În timp ce în România salariile vor creşte, în mod real, cu 5,7% anul acesta, în Polonia creşterea reală estimată este de 3,8%, în Cehia de 2,2%, în Ungaria de 2,9%, iar în Bulgaria de 4,7%.

„Salariile din România cresc cu un ritm uşor mai mare decât în alte state din Europa Centrală şi de Est ca urmare a mai multor factori: economia a crescut mai rapid, iar nivelul salariilor este mai mic, mai ales pentru locurile de muncă care necesită calificare mai scăzută”, a explicat Harry Meintassis, Managing Partner al Korn Ferry Hay Group România, citat de Ziarul Financiar.

Salariile la nivel global vor crește, în termeni reali, cu 2,3% în medie anul acesta, sub avansul de 2,7% din 2015. Cele mai mari creșteri vor fi înregistrate în Asia (4,3%) și Orientul Mijlociu (2,5%), conform estimărilor recrutorului american. În Europa, angajații din estul continentului vor beneficia, în medie, de o creștere salarială medie 2,1%, peste creșterea de 1,7% estimată pentru salariații din Vest. Americanii vor avea o creștere salarială reală de 1,9%, iar canadienii de 0,9%.

Studiul Korn Ferry Hay Group privind creşterile salariale reale a fost realizat pe baza estimărilor de majorări de salarii ale angajatorilor (în special companii multinaţionale), ajustate în funcţie de nivelul inflaţiei estimat de Economist Intelligence Unit – divizia de cercetare, analiză şi previziuni a publicaţiei The Economist.