Salariile în IT au crescut de 17 ori din anul 2000 încoace

birouri_angajatiCererea mare de forţă de muncă din sectorul IT a condus şi la o creştere accelerată a salariilor IT-iştilor în ultimii ani, care au ajuns la venituri lunare medii de peste 4.500 de lei net pe lună, fiind de 17 ori mai mari decât nivelul din urmă cu 15 ani. Spre comparaţie, salariul mediu net la nivelul întregii economii a crescut de doar 10 ori, arată datele centralizate de Ziarul Financiar pe baza informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică.

Salariile angajaţilor din sectorul IT&C vor creşte, în medie, cu 4,5% în acest an, se arată în rezultatele studiului salarial realizat anul acesta de compania de consultanţă în domeniul resurselor umane Mercer. Creşterile salariale accelerate din sectorul IT au fost generate de numărul mare de locuri de muncă ce au fost create în domeniu în ultimii ani. De altfel, efectivul de salariaţi din sectorul serviciilor informatice a ajuns la aproape 52.000 de persoane la sfârşitul primului trimestru al anului, fiind de peste patru ori mai mare decât situaţia înregistrată în urmă cu 15 ani, mai arată datele Statisticii.

Statisticile la nivel regional arată că, după Bucureşti, Clujul este pe locul doi în ceea ce priveşte dezvoltarea afacerilor din sectorul IT&C. Astfel, deşi salariile încă diferă mult în Bucureşti faţă de orasele din provincie, tendinţa este de a se micşora această diferenţă.