SABMiller a acceptat să fie preluată de AB InBev pentru 96 de miliarde de euro

bereAl doilea producător mondial de bere, grupul britanic SABMiller, a anunțat că a acceptat ultima ofertă de preluare lansată de rivalul belgiano-brazilian Anheuser-Busch InBev, lider mondial pe piața berii, pentru 96 de miliarde de euro, aceasta urmând să fie una din cele mai mari achiziții încheiate vreodată.

Dacă va fi aprobată de autoritățile de reglementare și acționarii celor două companii, tranzacția va aduce laolaltă mărcile de bere americană Budweiser și belgiană Stella Artois, aparținând grupului AB InBev, cu mărcile de bere italiană Peroni, cehă Pilsner Urquell și olandeză Grolsch ale grupului britanic SABMiller. În plus, colosul de 280 de miliarde de dolari rezultat în urma fuziunii va controla o treime din piața mondială a berii, de la marca mexicană Corona, la marca australiană Foster și cea chineză Snow, cea mai vândută marcă de bere din lume.

După ce și-a majorat de patru ori oferta inițială, AB InBev a reușit în cele din urmă să convingă boardul SABMiller după ce a anunțat că va plăti 44 de lire sterline în numerar pentru fiecare acțiune SABMiller, ceea ce evaluează grupul britanic la 71,2 miliarde de lire sterline (96 miliarde de euro). Pentru acționarii SABMiller, care trebuie să se pronunțe asupra acestei oferte la fel ca și omologii lor de la AB InBev, prețul pe acțiune oferit de AB InBev reprezintă o primă de 50% comparativ cu cotația înregistrată de acțiunile SABMiller în data de 14 septembrie, înainte de apariția speculațiilor referitoare la o posibilă fuziune a primilor doi mari producători mondiali de bere.

Noua companie rezultată în urma fuziunii dintre AB InBev și SABMiller va avea vânzări anuale de 73,3 miliarde de dolari și va devansa cu mult următorul jucător de pe piață, Heineken, care controlează doar 9% din piața mondială. Dată fiind magnitudinea tranzacției și cota importantă pe care o va avea o singură companie pe piața globală a berii, analiștii estimează că preluarea SABMiller de către AB InBev va fi analizată de organismele antitrust din mai multe țări, ceea ce înseamnă că ar putea trece mai mult de un an până când se va finaliza. Cu toate acestea, AB InBev a acceptat să plătească către SABMiller o sumă de trei miliarde de dolari în cazul în care tranzacția nu reușește să obțină aprobarea organismelor de reglementare sau dacă acționarii AB InBev nu o vor aproba.

Ursus Breweries, parte din grupul SABMiller plc, este unul dintre cei mai mari producători de bere din România, cu brandurile Ursus, Timișoreana, Ciucaș, Peroni Nastro Azzurro, Glosch, Pilsner Urquell, Azuga, Redd’s și Stejar. AGERPRES