România se află printre ţările care acordă atenţie noilor provocări digitale şi ceea ce dorim să facem este să reglementăm lucrurile, astfel încât să nu oprim inovaţia, în caz contrar existând riscul de a ne confrunta cu coşmarul suprareglementării, a declarat, la conferinţa „Romanian Business & Investment Roundtable”, preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiilor din Camera Deputaţilor, Sabin Sărmaş.
„Într-adevăr, s-a construit chat ION, un instrument similar ChatGPT, dar care nu oferă aceeaşi calitate. Nivelul de satisfacţie al clienţilor se ridică la doar 70% spre deosebire de 90%, cât este nivelul de mulţumire al clienţilor care folosesc ChatGPT. Trebuie să luăm în considerare şi politicile la nivel global şi cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o este că, atunci când concepi noi politici, nu tehnologia reprezintă o provocare, ci diferenţele culturale. Acest lucru, practic, este motorul dezvoltării tehnologice, iar aici intervin valorile (…) Ne aflăm în Europa Centrală şi de Sud-Est, printre ţările care adresează cu prioritate aceste noi provocări digitale. Ceea ce dorim să facem este să reglementăm lucrurile, astfel încât să nu oprim inovaţia. Prin reglementare există tentaţia şi riscul să ne putem confrunta cu coşmarul suprareglementării, ceea ce înseamnă uciderea inovaţiei, până la urmă. Noi, în calitate de factori decizionali, de membri ai Guvernului, trebuie să acordăm atenţie acestor aspecte şi să creăm ecosisteme unde permitem infrastructuri de comunicare, unde permitem start-up-urilor să creeze noi tehnologii, având aceste reglementări care protejează drepturile fundamentale ale persoanelor. Cred că este important ca România să aibă lideri tineri, cum este Sebastian Burduja (ministrul Digitalizării – n. r.), care sunt angajaţi în a conduce această revoluţie tehnologică şi care lucrează împreună la inovaţie pentru a susţine tehnologia şi valorile noastre peste tot pe mapamond”, a afirmat Sărmaş.
Deputatul a menţionat, totodată, că, la ora actuală, există „graniţe” geografice în domeniul tehnologic, deşi crearea Internetului a avut ca scop să nu se respecte acele delimitări.
„Avem graniţe chiar şi în domeniul tehnologic. Deşi avem Internetul care a fost proiectat pentru a nu respecta aceste graniţe geografice, din păcate, în ultimii ani, avem diverse graniţe şi sub acest aspect. Când vorbim despre Rusia, vorbim despre acest firewall. Observăm că ţări, precum Rusia şi China, încearcă să-şi izoleze cetăţenii de restul lumii şi acest lucru este cauzat de folosirea digitalizării ca o armă. Pe de altă parte, avem şi veşti bune: istoria contează, istoria nu dispare niciodată, iar istoria contează şi din perspectiva tehnologică. În anii ’80, Uniunea Sovietică şi China au pierdut bătălia împotriva Statelor Unite şi a Japoniei în ceea ce priveşte dezvoltarea computerelor. De ce s-a întâmplat acest lucru? Pentru că a fost o abordare centralizată pe care statele le aveau în ceea ce priveşte dezvoltarea tehnologiei. Poate vă întrebaţi de ce China nu a inventat ChatGPT… Pentru că au mii de cercetători, au foarte multe date, au miliarde de dolari investiţi în această arie din cauza aceluiaşi motiv istoric, pentru că au o abordare de tip centralizat, pentru că folosesc cenzura, pentru că încearcă să se implice în activităţile sectorului privat. Această situaţie nu poate să coexiste cu inovaţia prezentă în alte state, precum Statele Unite şi în zona europeană”, a subliniat el. AGERPRES