În luna iulie s-a încheiat primul program interdisciplinar de internship din industria construcțiilor, un parteneriat unic realizat între patru dintre cele mai importante companii private din domeniu și Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB). Astfel, SBR Soletanche Bachy, PSC Group, Metrik Architecture și Professional Consulting Engineers au finalizat cu succes ceea ce poate deveni un model scalabil pentru pregătirea profesională a noilor generații de specialiști: o experiență interdisciplinară, cu focus pe practică și colaborarea dintre specializări.

Feedback în unanimitate pozitiv de la studenții participanți în program

Timp de o lună, în perioada 19 iunie–14 iulie, 10 studenți din anul al III-lea au avut acces la primul program de internship care a oferit o perspectivă integrată asupra industriei și asupra principalelor specializări care compun un proiect de construcții: de la ce înseamnă dezvoltarea unui proiect până la elemente legate de arhitectură, proiectare și fundații speciale.

Stagiul de internship a mizat pe o componentă practică importantă. Cele patru companii care l-au inițiat și-au propus atât transferul de cunoștințe teoretice, cât și dezvoltarea de abilități esențiale în industrie, prin lucrul pe proiecte reale și sarcini cu aplicabilitate imediată.

Feedbackul tinerilor care au participat în program a fost în unanimitate pozitiv – munca în echipă, comunicarea inter-specializări și perspectivele profesionale dobândite în urma programului fiind printre cele mai apreciate lucruri.

Experiența a fost foarte interactivă și dinamică. Am avut enorm de multe de învățat. Am înțeles cu ce se ocupă fiecare ramură a acestui domeniu și cum se completează pentru realizarea unui proiect. Cea mai importantă parte este că am înțeles mai multe despre mine, despre ce îmi place și unde mi-aș putea găsi locul. Apreciez deschiderea tuturor companiilor care au fost implicate în program”, a punctat Daniela Ivan, una dintre participante.

Experiența a fost una plăcută, plină de informații utile, experiențe și activități deosebite. Cel mai mult am avut de învățat din activitățile practice, prima dată explicate și apoi <<executate>> direct de noi”, a adăugat Denisa Marin.

Un model scalabil de formare profesională pentru industria de construcții

Experiența și concluziile primului program de internship interdisciplinar au demonstrat eficiența și reușita unui astfel de model de pregătire profesională. SBR Soletanche Bachy, PSC Group, Metrik Architecture și Professional Consulting Engineers își propun o reeditare și îmbunătățire a programului în viitor, explorând și opțiuni pentru extinderea acestuia la nivel național.

Programul de internship interdisciplinar oferă, pe de o parte, și posibilitatea unei mai bune recrutări, deoarece companiile pot să observe atât cunoștințele teoretice, cât și abilitățile soft – de comunicator sau negociator, de exemplu. Iar, pe de altă parte, reprezintă o oportunitate pentru mentorat, una dintre cele mai relevante modalități pentru companiile private de a susține dezvoltarea întregii industrii.

Astfel, cele patru companii invită și alți jucători din industrie să li se alăture sau să preia modelul de formare, pentru a pregăti generații de profesioniști mai bine echipați pentru piața muncii.