Numărul total al rundelor de finanţare destinată start-up-urilor din România a crescut în 2020 cu 27% faţă de anul anterior, iar suma capitalului local atras s-a majorat cu 20%, la nivel comparativ, reiese dintr-o analiză realizată de EY.
Consultanţii susţin faptul că, în afară de activitatea UiPath şi TypingDNA, ecosistemul antreprenorial din România rămâne un incubator pentru start-up-uri inovatoare din sectorul aplicaţiilor software pentru întreprinderi şi cel al securităţii, care au înregistrat 38% din totalul investiţiilor. Astfel, în drumul său către IPO, UiPath a înregistrat o nouă rundă de finanţare de tip Serie E, în valoare de 225 milioane de dolari, adică 86% din totalul capitalului atras de întregul ecosistem local, în 2020.
De asemenea, numărul total al rundelor de finanţare şi suma totală a capitalului local atras în acest an au crescut faţă de 2019 cu 27%, respectiv cu 20%, pe fondul apariţiei platformei de crowdfunding „Seedblink”, al mobilizării investitorilor de tip „Angels” şi al implicării fondurilor locale.
Valoarea medie a finanţărilor, de 552.000 de euro/rundă, s-a menţinut constantă în comparaţie cu anul anterior, pe fondul unui număr mai mare de runde Seed.
“Având în vedere contextul marcat de scăderea investiţiilor la nivel global ca urmare a lockdown-urilor provocate de pandemie, coroborat cu posibila listare a UiPath, este de aşteptat ca suma totală investită în ecosistemul din România să scadă dramatic şi în 2021 după ce, în acest an, investiţiile totale au înregistrat o scădere de 60% faţă de anul precedent, cumulând 225 de milioane de euro. Cu o pondere de peste 90% în finanţările ecosistemului de start-up-uri din România din 2017 până în prezent, UiPath a poziţionat România timp de trei ani consecutivi în top 10 cele mai finanţate ecosisteme din Europa. 2021 va marca începutul unei noi perioade de creştere a ecosistemului, având la bază mai multe start-up-uri şi scale-up-uri mai mature din punct de vedere antreprenorial, comparativ cu anul 2017, când a început ascensiunea UiPath”, se menţionează în analiza de specialitate. AGERPRES