Românii călătoresc cu avionul în medie de 2 ori pe an, similar turcilor și ungurilor

avionRomânii călătoresc cu avionul în medie de două ori pe an, la fel ca turcii și ungurii, conform unui studiu realizat de o agenție de turism online. Bugetul mediu de călătorie alocat de români pornește de la 300 euro/persoană, în timp ce ungurii plătesc de la 350 euro/persoană pentru un bilet de avion tur-retur. În același timp, costul mediu al unei călătorii cu avionul este de circa 500 euro/persoană pentru turiștii din Turcia.

Românii și turcii preferă destinații similare, conform studiului Paravion.ro, aceștia optând pentru locații din Europa. În topul preferințelor turiștilor din România se află orașe din Turcia, Grecia, Spania, Italia și Germania, în timp ce turcii preferă Moscova, Parisul, Londra, Kievul, Grecia, cu insulele și orașele din apropierea acestora. La polul opus se află ungurii, care preferă destinațiile din Asia și SUA — Bangkok, Miami, Tokyo, New York sau Istanbul.

Realizatorii studiului observă o asemănare între România și Turcia și în legătură cu ponderea turiștilor tineri, respectiv, seniori, care au accesat anul acesta pachete turistice complete. Aceasta este de 70% tineri — 30% seniori în România, respectiv 80% tineri — 20% seniori, în Turcia.

De asemenea, turiștii români au aceeași deschidere către mobilitate precum cei din Turcia, spun cei de la Paravion.ro. În România, rezervările din aplicația mobilă au crescut cu 300% în 2015, ajungând la o cotă de 25% din totalul tranzacțiilor mobile efectuate de clienții Paravion prin intermediul smartphone-ului. La rândul lor, aproximativ 40% dintre rezervările biletelor de avion făcute de turci au venit de pe aplicația mobilă.

Românii se aseamănă cu turcii și în ceea ce privește tipurile de vacanțe solicitate cel mai des, existând o preferință clară pentru city-break-uri. Pentru aceste vacanțe, românii cheltuie, în medie, 250 — 350 euro/persoană, iar turcii, 500 — 1.000 euro/persoană. În cazul vacanțelor mai lungi, de 7 zile, turiștii români alocă un buget mediu de 600 — 800 euro/persoană, față de 650 — 1.000 euro/persoană, cât cheltuie turcii. AGERPRES