Romanian Chamber Orchestra, prima din ţara noastră care va cânta după partituri digitale

Romanian Chamber Orchestra (RCO) va fi prima din ţara noastră care va cânta integral de pe partituri pe suport digital, alţi muzicieni din Europa folosind deja numai tablete.

Preşedintele Asociaţiei Tribul Artistic, Ovidiu Andriş, care organizează un turneu al RCO la Timişoara şi Bucureşti în aceste zile, a declarat că procesul de digitalizare este pe cât de simplu, pe atât de eficient, întrucât partiturile sunt scanate şi stocate pe tabletă, putând fi accesate prin intermediul unei aplicaţii. Biblioteca partiturilor digitale facilitează accesul muzicienilor la compoziţii, devenind o soluţie eficientă pentru buna desfăşurarea a turneelor. Astfel, suportul tradiţional este înlocuit cu o tabletă, care poate stoca un număr foarte mare de lucrări, care sunt transportate cu uşurinţă.

“Ne-am gândit ca anul acesta să facem un pas înainte şi să devenim prima orchestră din România în care toţi muzicienii vor cânta de pe suport electronic, respectiv de pe tablete. Este o nevoie identificată, mulţi muzicieni din Europa folosind deja numai tablete. Informaţia este stocată pe tabletă, muzicienii având astfel parte de o bibliotecă imensă de note oriunde s-ar afla”, afirmă Ovidiu Andriş.

Unul dintre planurile de viitor ale ansamblului este că Romanian Chamber Orchestra se pregăteşte pentru o serie de înregistrări desfăşurate la Bucureşti, la Sala Radio. Ansamblul va înregistra un material audio (CD) prin Casa de Discuri Radio România Muzical, a cărui lansare va avea loc în 2021. AGERPRES