România, țara în care poți ajunge să ai drept partener de business firme denumite “Miorița”, “Crizantema”, “Splendid”, “Actual”, “Ascendent” sau “Briliant”

harta denumiri businessPatronii români au, în marea lor majoritate, aspirații occidentale, inclusiv după denumirile “originale”, cu iz de business ca-n filme, în care investitorii subliniază ca sunt “owneri” sau CEO, iar afacerile lor au denumiri pompoase, de multinațională, conform unei analize realizată de compania de consultanță KeysFin.

Cele mai multe firme active, 11.595, poartă denumirea de “Consulting”, iar alte 9.700 includ numele “Invest”. Denumiri foarte populare la români sunt și “Construct” (8.856), “Trans” (8.272), “Company” (6.851), “Design” (6.212) și, bineînțeles, “International” (6.122).

Pe lista celor mai populare denumiri de firmă se mai află, conform analizei KeysFin, Star, Tech, Business, Trading, Management, Media, Expert, Soft, Concept și Logistic, toate aflate pe cărțile de vizită a peste 100.000 de societăți comerciale. Nu lipsesc nici denumiri precum Best, Smart, Industrial, Marketing, Universal, Super, West, Fast, Gold și Mega.

“Acestea denumiri, cele mai des întâlnite, dovedesc faptul că investitorii români, indiferent că au un PFA, un SRL sau un SA, încearcă să-și asigure un capital de imagine cât mai solid, să dovedească, în primul rând prin denumire, stabilitate și seriozitate. Că peste 90% dintre firmele din România au sediile sociale în apartamente de bloc, asta este altă problemă”, spun analiștii de la KeysFin.

Conform analiștilor, este vorba, pe de o parte, de dorința de a impresiona clienții interni, iar pe de altă parte de nevoia legitimă de a negocia de la egal la egal cu potențiali parteneri străini. “Una este să te cheme Mega Consult International și alta este să te denumești Cabluri și Vopseluri SRL”, au mai spus aceștia.

Un fenomen tot mai întâlnit în economie îl reprezintă și înființarea unor companii în afara țării, la Londra, Paris, în SUA sau în paradisurile exotice, tocmai pentru a sugera potențialilor parteneri faptul că au de-a face cu firme serioase, nu cu “business-uri de buzunar”.

“Owner, CEO, manager, business developer, CFO, project manager, asistent manager. Nu prea mai avem directori, contabili șefi, secretare, directori de personal, responsabili aprovizionare, gestionari, magazioneri. Acum femeia de serviciu a devenit cleaning personal, secretara este obligatoriu asistent manager, iar contabilul este CFO. Sunt alte exemple care dovedesc aspirațiile occidentale ale românilor și modul în care încearcă să-și cosmetizeze originea mioritică, cu parfum socialist”, spun experții KeysFin.

Există, bineînțeles, și exemple de business-uri cu nume ancorate puternic în filonul național, care ne aduc aminte de sorgintea românească, tradițională. Potrivit analizei, cel mai des întâlnit nume tradițional este Miorița, o denumire aflată pe frontispiciul a peste 170 companii înregistrate la Registrul Comerțului.

În rest, cele mai multe poartă denumiri de flori precum Magnolia, Crinul și Crizantema, de păsări (Albatros, Condor) sau alte denumiri care au legături cu așteptările oamenilor de afaceri, de la Favorit, Splendid, Elixir, Nirvana, Talisman, Fortuna, Orizont, Unic, Actual, Viitorul, Ascendent, la Cristal, Diamant și Briliant. AGERPRES