Piaţa bursieră din România se pregăteşte de noi investitori şi o lichiditate record, în condiţiile în care acţiunile celui mai mare producător local de electricitate au început să se tranzacţioneze la BVB.
Hidroelectrica SA şi-a făcut debutul la bursă pe 12 iulie, cu o valoare de piaţă de aproximativ 10 miliarde de dolari. Asta după ce Fondul Proprietatea SA a strâns anterior 8,1 miliarde de lei de pe urma vânzării unui pachet de 17,3% din acţiunile companiei de utilităţi.
Oferta publică iniţială suprasubscrisă de la Hidroelectrica SA, cel mai mare IPO derulat în Europa în acest an, este un test pentru Bursa de Valori de la Bucureşti, care are cea mai redusă lichiditate din rândul burselor din Europa de Est.
Într-un interviu acordat recent, directorul general de la BVB, Adrian Tanase, a spus că se aşteaptă la o explozie a lichidităţii de pe urma celei mai mari listări derulată până în acum în România şi de asemenea a prognozat un nivel record al ordinelor şi volumelor de tranzacţionare pentru ziua de miercuri.
Grupul bancar Erste Group Bank AG acţionează ca agent stabilizator, în numele Citigroup Inc. Banca ar putea restul participaţiei deţinute de Fondul Proprietatea la Hidroelectrica pentru a susţine preţul de tranzacţionare, dacă va fi nevoie. BVB a precizat că tranzacţionarea acţiunilor Hidroelectrica se va face în conformitate cu mecanismul său de întrerupere a volatilităţii.
Unii manageri de fonduri se aşteaptă la creşteri faţă de preţuri de referinţă al Hidroelectrica de 104 lei pe acţiune. „Mă aştept ca preţul acţiunilor să crească în prima zi dacă nu există o înrăutăţire a sentimentului, în special având în vedere suprasubscrierea investitorilor de retail” a spus Eszter Lokietek, manager de fond la OTP Fund Management.
La rândul său, Attila Gyurcsik, directorul firmei ungare Accorde Fund Management, care a subscris la IPO-ul de la Hidroelectrica, a declarat săptămâna trecută că se aştepta”să cumpere mai multe acţiuni” la Hidroelectrica, având în vedere că preţul a fost unul atractiv.
Sumele rezultate din vânzarea participaţiei deţinute de Fondul Proprietatea la Hidroelectrica vor fi distribuite acţionarilor, printre care se numără şi fonduri de pensii, în lunile următoare. Valoarea netă a activelor fondului va scădea după tranzacţia cu acţiunile Hidroelectrica şi de acea fondul intenţionează să ceară acţionarilor flexibilitatea de a începe să facă noi investiţii. AGERPRES