Multe industrii care s-au dovedit a fi esențiale, mai ales în ultimii ani, sunt afectate de lipsa digitalizării. De exemplu, România se situează pe ultimul loc în UE la competitivitatea digitală, potrivit rezultatelor Indicelui Economiei și Societății Digitale (DESI) 2022, care urmărește progresele digitale înregistrate în statele membre ale UE, în domenii precum integrarea tehnologiilor digitale de către întreprinderi și serviciile publice digitale.
“E foarte greu cuantificăm în cifre impactul pe care îl are digitalizarea asupra medicinei, însă ne putem uita la rezultate concrete. De exemplu, tehnologiile medicale contribuie foarte mult la informarea pacientului și, implicit, la diagnosticarea și prevenția anumitor boli letale. De asemenea, din perspectiva medicilor și a clinicilor, știm că digitalizarea scade timpul petrecut în proceduri și analize, scade costurile consultațiilor și, implicit, crește bunăstarea pacienților”, explică Valentin Filip, VP of Products în cadrul Fortech.
Creșterea cunoștințelor și diagnosticului preventiv, posibilitățile de tratament au modificat sistemele de sănătate. Spre exemplu, soluțiile de tipul eHealth pot reduce cheltuielile cu sănătatea în majoritatea țărilor europene cu până la 5% (între 2% și 5%), potrivit datelor centrului de analiză Polityka Insight. În 2015, doar 5% dintre medici, la nivel global, au interacționat cu pacienții online. În 2019 s-a ajuns la 22%, iar odată cu lockdown-ul la nivel mondial, soluțiile eHealth au atins pragul de 6000%.
De aceea, Fortech Products se concentrează în special pe medicină și producție, pentru a aduce industriile la standardele din țările vestice, lucrând împreună cu specialiști care cunosc cel mai bine provocările, lipsurile și neajunsurile “din teren”.
”Cu toate că multe companii și industrii s-au orientat spre domeniul digitalizării în ultimii ani, suntem departe de a valorifica cu adevărat această oportunitate. Majoritatea inițiativelor eșuează din lipsă de abordare corectă, având o strategie opacă, fără o înțelegere profundă a problemelor și a contextelor care se prefigurează sau există în societate. Din această cauză, multitudinea de strategii implementate nu aduce rezultatele dorite și se ajunge ca acestea să fie mai costisitoare decât era lipsa lor”, declară Valentin Filip, VP of Products în cadrul Fortech.
Pentru digitalizarea eficientă a industriilor, Fortech devine partener cu specialiști din terțe domenii pentru a construi soluții care pot fi integrate ulterior în activitatea profesională. De aceea, cei care au identificat o problemă care are nevoie de o soluție digitală, o pot construi împreună cu Fortech Products, având opțiunea de a-și alege gradul de implicare. Cei care își doresc să facă primul pas în antreprenoriat, pot deveni fondatorii unui start-up pe care să-l dezvolte, lanseze și finanțeze împreună cu compania tehnologică și de investiții. În schimb, specialiștii care își doresc să beneficieze de digitalizare pot avea rolul de consultant și se pot implica cu experiența lor profesională, iar cei de la Fortech vor acoperi întregul proces de dezvoltare a soluției. Indiferent de opțiune, scopul este ca aceștia să beneficieze în primul rând de avantajele tehnologiei, astfel încât clienții lor și, implicit, industria și ecosistemul tehnologic din România să se dezvolte în urma acestor progrese.
Un exemplu recent din industria medicală este EndologiQ, un asistent digital pentru doctorii care practică endoscopii. Soluția îi ajută să-și standardizeze rapoartele și să extragă date pentru cercetare. Atunci când Andrei Groza, medic gastroenterolog, a apelat la Fortech Products avea doar o idee, o frustrare legată de starea de atunci a rapoartelor și o viziune despre funcționalități și design.
„Căutam un partener IT care să mă ajute să construiesc o aplicație pentru endoscopie digestivă și ei au fost singurii interesați de idee și de potențialul soluției. Această colaborare m-a ajutat să îmi îndeplinesc visul de a folosi cunoștințele pe care le-am adunat în timpul doctoratului, în dezvoltarea unui produs folosit pentru toți doctorii care practică endoscopii, în timp ce am și participat direct în fiecare etapă a dezvoltării produsului.Entuziasmul general, profesionalismul și deschiderea către discuții și idei a făcut această experiență să fie printre cele mai bune din cariera mea și sper să fie de durată”, povestește medicul Andrei Groza despre colaborarea cu Fortech Products.
România, penultimul loc în UE la cheltuielile pentru sănătate
România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor, se arată în profilul de țară al României realizat de experți în domeniul sănătății ai Comisiei Europene. România alocă, în medie, 1.310 euro pe an pentru sănătate pe cap de locuitor, față de 3.523 de euro, media țărilor UE.
Ca pondere din Produsul Intern Brut, România a alocat 5,7% din PIB, al doilea cel mai scăzut procent dintre țările Uniunii Europene, după Bulgaria.
„Am ales medicina și manufacturing pentru că în aceste industrii Fortech cea mai multă expertiză (în software development) și de aceea putem oferi cea mai multă valoare/expertiză/grad de inovare.În medicină, ne concentrăm pe – cardiologie, oftalmologie, ginecologie, neurologie, oncologie genetică. În urma researchului și a discuțiilor cu lead-urile, am aflat că aici există cele mai multe oportunități. Oportunitățile apar pentru că, o dată, există multe lipsuri și nevoi pentru soluții digitale dar și pentru că drumul este deja “bătut“ – există deja inovații și inițiative de inovare, ceea ce validează această nevoie”, punctează Valentin Filip, VP of Products în cadrul Fortech.
Cei care își doresc să lucreze cu Fortech Products pentru a rezolva probleme în industria lor cu ajutorul tehnologiei, trebuie doar să îi contacteze și să le descrie pe scurt problema. Împreună, vor identifica soluția, o vor testa, implementa și, în cele din urmă, ea va fi lansată în piață pentru a ajunge la toți cei care vor beneficia de pe urma ei.