România este o piaţă echilibrată în ceea ce priveşte prezenţa femeilor în roluri de management şi top management în companii din sectorul imobiliar, iar nivelul de venituri poate depăşi suma de 300.000 de euro anual, relevă o analiză de profil.
Astfel, în România femeile gestionează atât mari investiţii, cât şi active imobiliare ce însumează peste 5 miliarde de euro, acestea coordonând activitatea unor companii din tot spectrul imobiliar: fonduri de investiţii, companii de dezvoltare imobiliară sau companii de administrare imobiliară, arată analiza „Women in real estate” realizată pentru al doilea an consecutiv de Bucharest Real Estate Club.
Totodată, femeile conduc business-uri antreprenoriale precum companii de succes de arhitectură şi design interior sau consultanţă pentru sectorul imobiliar.
În ceea ce priveşte nivelurile de venituri anuale ale femeilor în roluri de top management (CEO, COO, CFO), acestea pot depăşi suma de 100.000 de euro (venit net), la care se adaugă un cuantum de 3-5% din profitul anual al proiectelor pe care le gestionează (participare la „shared profits”), conform analizei menţionate.
Rolurile de middle management (Director de Marketing, Director Comercial, Legal Manager) sunt remunerate cu venituri ce pot depăşi 50.000 de euro anual, cu bonusări în funcţie de performanţă. Astfel, un director comercial în sectorul rezidenţial poate câştiga în plus până la 1% din totalul vânzărilor pe care le coordonează.
În ceea ce priveşte segmentul de brokeraj, un senior manager de departament este remunerat între 36.000 şi 55.000 de euro anual, adăugând în plus comisioane între 8% şi 25% din veniturile pe care le generează pentru companie.
„Într-un an atipic cum a fost cel precedent, dominat de pandemie, performanţele femeilor din managementul companiilor de real estate active în România sunt cu atât mai notabile. Acestea au ajustat acţiunile şi planurile de business ale companiilor conform noii realităţi, au negociat, renegociat şi semnat mari tranzacţii de vânzare sau închiriere a activelor imobiliare şi au decis chiar startul unor noi investiţii imobiliare, în plină pandemie. Spre deosebire de ţările din vestul Europei, România este o piaţă atipică, în sens pozitiv, în care femeile sunt foarte prezente în roluri de management în sectorul de real estate, fiind şi remunerate pe măsură”, a declarat Despina Ponomarenco, preşedinte Bucharest Real Estate Club. AGERPRES