România este a 5-a piaţă de asigurări ca dimensiune din Europa Centrală şi de Est, dar densitatea asigurărilor este încă redusă, a declarat preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), Adrian Marin.
„România este a 5-a piaţă de asigurări ca dimensiune din CEE, uitându-ne la prime brute subscrise. Haideţi să vedem cum arată densitatea, respectiv cheltuiala cu asigurările pe fiecare locuitor. Când vine vorba de densitatea şi penetrarea asigurărilor, România are de recuperat. Densitatea este 109 euro în România versus 306 euro în CEE şi 2.170 de euro în Uniunea Europeană. Penetrarea în PIB: 1,07% din PIB la sfârşitul anului 2018 în condiţiile în care în CEE este de 2,5%, iar în UE 7,4%”, a spus Adrian Marin, la Conferinţa anuală UNSAR.
Potrivit sursei citate, această diferenţă indică un potenţial semnificativ de dezvoltare care poate fi încurajat prin măsuri de stimulare a pieţei, prin îmbunătăţirea nivelului de încredere şi al nivelului de educaţie financiară.
Adrian Marin a menţionat că UNSAR a coorganizat anul acesta, pentru prima dată în Europa Centrală şi de Est, conferinţa anuală Insurance Europe, care reuneşte industria europeană de profil şi specialişti de top din toată lumea. A realizat, împreună cu IRES, trei studii şi cercetări de piaţă privind nevoile şi percepţia românilor în ceea ce priveşte riscurile la care se expun.
De asemenea, a derulat prima campanie integrată de imagine a industriei, dar şi numeroase campanii de awareness dedicate asigurărilor de viaţă. A purtat un dialog constant cu autorităţile privind modificările legislative şi a devenit mai activă pe social media, atât pe Facebook, cât şi pe LinkedIn.
„În ceea ce priveşte modificările legislative, lucrăm în cadrul a trei secţiuni dedicate şi şapte grupuri de lucru. Auto: suntem în aşteptarea modificărilor legislative pentru RCA, conform cerinţei Comisiei Europene şi monitorizăm atent şi celelalte două proiecte din Parlament. Ne preocupă şi evoluţia baremului traumatologic. Între timp ne concentrăm pe reducerea frecvenţei accidentelor auto şi am lansat platforma ‘Atent în trafic’. Locuinţe: suntem în aşteptarea propunerilor de modificare în ceea ce priveşte legislaţia specifică asigurărilor obligatorii şi ne aflăm în dialog cu autoritatea pe acest subiect”, a explicat Marin.
Pe segmentul agro, el a subliniat importanţa lansării submăsurii 17.1- un proiect în care UNSAR a fost implicat încă de la început, cu sprijinul membrilor săi, şi se aşteaptă ca asigurările agricole să devină mai accesibile pentru fermieri.
Pe segmentul sănătate, organizaţia salută completarea legislaţiei printr-o modificare care prevede în mod explicit că asiguraţii au posibilitatea de a plăti contribuţia personală către furnizorii medicali privaţi şi prin intermediul asigurării private de sănătate. Totodată, UNSAR apreciază recentele declaraţii ale ministrului Sănătăţii privind dezvoltarea zonei de asigurări voluntare de sănătate. Adrian Marin a adăugat că UNSAR va lansa în curând rezultatele unei cercetări sociologice dedicate acestui segment de business. AGERPRES