Agenția The Azores Sustainability & CSR Services a lansat a șaptea ediție a ranking-ului Romania Corporate Sustainability & Transparency Index (CST INDEX), în trecut denumit Romania CSR Index, cea mai importantă evaluare a domeniului sustenabilității și responsabilităţii corporative din România.

Rezultatele ranking-ului au fost anunțate în cadrul celei de-a șaptea ediții a evenimentului Best Practices in Corporate Sustainability, organizat în Bucureşti la Grand Hotel Continental, sub sloganul Sustainability is Unstoppable. So are you!

Ce este ROMANIA CST INDEX?

Romania Corporate Sustainability & Transparency Index (ROMANIA CST INDEX) este o analiză complexă, unică în România, prin care sunt evaluați indicatorii de sustenabilitate ai companiilor din perspectiva nivelului de performanță și transparență în domenii precum schimbări climatice, politici privind diversitatea și anticorupția, responsabilitatea față de angajați, marketing responsabil sau lanț valoric.

Pentru realizarea acestui index au fost analizate peste 750 de companii, mai exact companiile din România care au peste 500 de angajaţi, dar și alte companii mai mici care au publicat rapoarte de sustenabilitate. La momentul anunţării rezultatelor, în Romania se publicaseră puţin peste 60 de rapoarte de sustenabilitate, aferente anului 2021. Companiile care nu au raport de sustenabilitate publică în general informaţii despre standardele ISO referitoare la mediu şi sistemul de management al sănătății și siguranței în muncă, politica privind diversitatea şi anticorupţia.

Care este metodologia care stă la baza ROMANIA CST INDEX?

Evaluarea din spatele ranking-ului ROMANIA CST INDEX 2022 pornește de la un scorecard cu 10 categorii și 78 de indicatori de sustenabilitate care se referă atât la strategia și obiectivele de sustenabilitate, cât și la impactul companiilor din punct de vedere economic, de mediu și social. Punctajul final al fiecărei companii se calculează în funcție de ponderi specifice industriei din care fac parte companiile respective.

Sunt evaluate informațiile publicate de companii în rapoartele de sustenabilitate, în declarațiile nefinanciare sau pe website-urile corporate, raportate pentru anul financiar 2021, în limba română.

Scorecard-ul este un instrument de evaluare aliniat la cele mai importante standarde sau referințe internaționale din domeniul sustenabilității corporative și responsabilității sociale: Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU (ODD); Directiva 2014/95/UE & The Proposal for a Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD); GRI Sustainability Reporting Standards (GRI Standards); CDP (Carbon Disclosure Project) şi Business for Societal Impact (formerly known as LBG).

Care sunt obiectivele analizei?

Ranking-ul își propune să fie un instrument util atât pentru mediul privat, cât și pentru autorități, ONG-uri sau diverse comunități. Rezultatele index-ului pot fi utilizate pentru elaborarea unui roadmap care să ajute la creșterea performanței privind sustenabilitatea corporativă, pentru benchmarking la nivel de industrie sau top performers, sau pentru asigurarea alinierii strategiei corporative la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

“Companiile încep să îşi ridice nivelul de transparenţă privind multe aspecte, în special emisiile de gaze cu efect de sera, dar şi informaţii despre politica de remunerare sau transparenţă în ceea ce priveşte amenzile primite referitoare la corupţie, discriminare, domeniul socio-economic sau amenzile de mediu. La finalul lunii noiembrie 2022, Consiliul European a dat undă verde noii Directive privind Raportarea Sustenabilităţii Corporative (CSRD). CSRD introduce cerințe de raportare mai detaliate privind procesul de materialitate, obiectivele şi progresul înregistrat, şi mai multe aspecte ce ţin de impactul de mediu, social şi economic. Mă aştept ca această directivă să aibă un impact major privind raportarea de sustenabilitate şi va ridica nivelul de transparenţă şi performanţă considerabil pentru un numar foarte mare de companii.” explică Alina Liciu, Managing Partner The Azores.

Companiile care au primit distincții în ROMANIA CST INDEX 2021:

Gold Level Recognition: Kaufland România, Coca-Cola HBC România, CEZ România, Raiffeisen Bank, HeidelbergCement România, Banca Transilvania, Greenpoint, Autonom, Romstal, Telekom România, Lidl România, Romgaz şi PENNY România.

Silver Level Recognition: Secom, Teraplast.

Bronze Level Recognition: Transelectrica, Groupama, Profi Romania.