România a avut a doua inflație negativă din UE, în octombrie

bani_pixUn număr de 13 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au înregistrat o inflație negativă în octombrie 2015, comparativ cu luna similară din 2014, iar România a avut a doua inflație negativă din UE, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Potrivit Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a urcat până la 0,1% în luna octombrie, de la minus 0,1% în septembrie, în timp ce în Uniunea Europeană rata anuală a inflației s-a situat luna trecută la 0%, de la minus 0,1% în septembrie.

Țările cu cea mai mare rată anuală a inflației au fost Malta (1,6%), Belgia (1,2%), Suedia (0,9%), Austria și Portugalia (ambele cu 0,4%). În schimb, cele mai scăzute rate anuale au fost înregistrate în Cipru (minus 1,8%), România (minus 1,4%), Bulgaria (minus 1,2%), Slovenia (minus 1,1%) și Spania (minus 0,9%).

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflației a venit din partea combustibililor pentru transport (minus 0,68 puncte procentuale) și a combustibilului pentru încălzire (minus 0,22 puncte procentuale), iar cel semnificativ impact pozitiv asupra creșterii prețurilor a fost din partea legumelor (0,14 puncte procentuale), restaurantelor și cafenelelor (0,10 puncte procentuale) și fructelor (0,07 puncte procentuale). AGERPRES