România a ajuns pe locul 5 la exportul de mobilă în Uniunea Europeană

Industria mobilei din România a înregistrat, în primele cinci luni ale acestui an, un excedent comercial de 700 milioane euro, a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, la deschiderea celei de-a XXVII-a ediţii a BIFE-SIM – Târg internaţional de mobilă, echipamente şi accesorii.
“Ministerul Mediului de Afaceri sprijină această performanţă prin Programul de Târguri şi Expoziţii care anul acesta are un buget dublu faţă de anii anteriori. De asemenea, luni, la ora 10:00, se va deschide aplicaţia pentru programul numit Internaţionalizare, care vine să sprijine companiile care doresc să meargă sub brand propriu la târguri şi expoziţii internaţionale”, a mai spus Ştefan-Radu Oprea.
La rândul său, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a subliniat importanţa pe care industria mobilei o are în ceea ce priveşte volumul schimburilor comerciale, dar şi faptul că aceasta generează peste 60.000 de locuri de muncă.
“Este o onoare pentru noi să deschidem această expoziţie, mai ales că este o industrie care valorifică cel mai mult o resursă naturală existentă în România. Orice metru cub de lemn care pleacă din România ar trebui să fie sub formă de dulap, scaun sau masă. Dacă ţinem cât de cât la urmaşii noştri, va trebui să luăm în considerare acest lucru şi să stopăm orice ieşire de buştean sau cherestea din România şi absolut tot să plece sub formă de produse ale industriei mobilei. Această industrie are o contribuţie substanţială la economia României, atât prin prisma schimburilor comerciale, cât şi datorită celor peste 60 de mii de locuri de muncă pe care le oferă”, a declarat Mihai Daraban.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Producătorilor de Mobilă, Aurica Sereny, România a ajuns anul acesta pe locul 5 în ceea ce priveşte exportul de mobilă în Uniunea Europeană, contribuţia la balanţa comercială a ţării fiind de 1,5 miliarde euro, anul trecut.
“Un raport al unui institut din Italia arată că România a ajuns, în 2018, pe locul 5 la exportul de mobilă în UE şi pe locul 11 în lume, depăşind din acest punct de vedere ţări precum Franţa, Spania sau Turcia. În 2006, eram pe locul 13 în Europa şi pe locul 20 în lume. De asemenea, industria mobilei este un sector economic care valorifică foarte bine masa lemnoasă, în anul 2017 contribuţia la balanţa comercială a României a fost de 1,5 miliarde de euro”, a precizat Aurica Sereny.
În primele cinci luni ale anului 2018, industria mobilei din România a înregistrat un excedent comercial de 694 de milioane de euro, un nivel similar cu cel din anul precedent, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR). În perioada ianuarie-mai 2018, România a exportat mobilă de 987 milioane de euro şi a importat mobilier de circa 292 milioane de euro, exporturile fiind de 3,4 ori mai mari decât importurile.
Centrul expoziţional Romexpo găzduieşte, în perioada 12 – 16 septembrie, în noile spaţii expoziţionale pe care Romexpo le-a inaugurat în toamna anului 2017, pe o suprafaţă de 30.000 mp, a XXVII-a ediţie a BIFE-SIM – Târgul internaţional de mobilă, echipamente şi accesorii. AGERPRES