Contribuția părinților este decisivă pentru ca principiile nutriției sănătoase să fie asimilate și de copiii în creștere, potrivit doctorului Vasile Valeriu Lupu, Șef Lucrări, Universitatea de Medicină și Farmacie “Gr. T. Popa”, Iași, membru în conducerea Societăţii Române de Pediatrie.

În prezentarea realizată în colaborare cu prof. dr. Marin Burlea și susținută în cadrul primei conferințe – dezbateri din cadrul Proiectului de Nutriție a Copilului Preșcolar – Prevenția începe cu educația privind alimentația sănătoasă a copiilor, doctorul Valeriu Lupu a atras atenția că preșcolarii, ca toți copiii, , învață comportamentele prin observație și participarea la activități în familie. ”Modelul părinților și al educatorilor reprezintă o oportunitate ideală de promovare a comportamentelor alimentare corecte”, a explicat dr. Lupu.

Potrivit acestuia, studiile au arătat similarități nutriționale la mame și fiice, în ceea ce privește consumul de băuturi, consumul de fructe și legume, sau consumul de grăsimi. În acest context, se recomandă mesele în familie, momente în care copiii sunt încurajați să consume aceeași alimentație sănătoasă, la fel ca și părinții. Totodată, se recomandă o dietă care se bazează în primul rând pe: fructe şi legume, cereale integrale, lapte şi lactate cu conţinut redus în grăsimi, peşte şi carne slabă.

În cazul preşcolarului supraponderal sau obez, măsurile nutriţionale eficiente constau în: reducerea aportului de alimente cu conţinut caloric ridicat, încurajarea consumului de alimente cu conţinut bogat în fibre, mese regulate (3 principale şi 2 gustări), varietate largă de alimente cu conţinut nutritiv ridicat (cu accent pe fructe şi legume) și limitarea accesului la alimente sărace în principii nutritive dar hipercalorice (crocante sărate, îngheţată, alimente prăjite, băuturi carbogazoase dulci).

Dr. Lupu și-a încheiat prezentarea cu un citat din Albert Einstein: ”Un om deștept tratează boala, un om și mai deștept o previne”, subliniind importanța unei alimentații sănătoase și echilibrate, ca parte a prevenției.

Prima conferință – dezbatere din cadrul Proiectului de Nutriție a Copilului Preșcolar – Prevenția începe cu educația privind alimentația sănătoasă a copiilor, a fost organizată de Oameni și Companii, la iniţiativa şi cu susţinerea Danone.  Evenimentul a avut loc pe 16 decembrie, în Bucureşti si marchează lansarea platformei naționale dedicate nutriției copiilor și importanței dezvoltării unor politici și practici moderne în acest domeniu, care să fie implementate la nivel naţional.

Grupul țintă al acestui program este format din medici din București și din țară, specialişti în pediatrie, medicină de familie, stomatologie pediatrică, ortopedie pediatrică, nutriție și diabet. Fac parte din grupul tinta, de asemenea, manageri/reprezentanți ai asociațiilor și societăților din domeniu, autorități de sănătate publică şi, desigur, factori de decizie din cadrul inspectoratului şcolar.