Reprezentanți ai autorităților din domeniul sanitar, manageri de spitale, medici, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți și lideri de opinie în domeniu au participat pe 19 septembrie la prima ediție a Conferinței „Tratamente și tehnologii inovatoare în medicină”, care s-a desfășurat la București.

Vorbitorii Conferinței au fost: Dr. Vasile Cepoi, Președinte Secretar de Stat Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, Varujan Pambuccian, Dr. Marius Geantă – Președinte Centrul pentru Inovație în Medicină, Conf.univ.dr. Horia Bumbea, vicepreședinte Colegiul Medicilor din București, Cezar Irimia, președinte Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, Radu Gănescu, președinte C.O.P.A.C., Dan Cimpoeru – avocat cu expertiză în problemele de acces ale pacienților la programe de tratament.

Dr. Marius Geantă a arătat, în alocuțiunea sa, că în zilele noastre au apărut o sumedenie de aplicații în sprijinul sănătății. În ceea ce privește terapiile, pacienții bolnavi de cancer pot acum beneficia de terapii țintite, personalizate, iar FDA tocmai a aprobat prima terapie genetică celulară (CAR-T) pentru leucemia limfoblastică acută cu precursori de celule (tratament cu administrare unică, pe 3 săptămâni).

Dr. Horia Bumbea a evidențiat rolul medicamentelor inovative în medicina personalizată, cu studii de caz și exemple pentru patologiile de cancer.

Varujan Pambuccian a vorbit despre tehnologiile de editare a ADN-ului. Au apărut kituri, take-home, la preț de 100 dolari, pentru modificarea acasă a ADN-ului la bacterii. Bacteria memorează o secvență din ADN-ul virusului și o folosește când e atacată din nou, generând o proteină. De asemenea, a prezentat ultimele evoluții în gerontologie și geriatrie: NAD – rejuvenare.

Dr. Vasile Cepoi a prezentat evoluțiile tehnologiei în aviație versus medicină și a subliniat că inovația în medicină ar trebui să însemne o evoluție și în mentalitate și comportament.

Radu Gănescu a arătat că accesul la îngrijire este afectat de politicile de austeritate, ca răspuns la criza economică. Este esențial ca factorii de decizie și cercetătorii, atunci când elaborează indicatori, să ia în considerare perspectiva pacienților asupra accesului la asistență.

Cezar Irimia a declarat că obiectivul Ministerului Sănătății ar trebui să fie reducerea birocrației (în ceea ce privește medicamentele compensate) – adică eliminarea criteriilor administrative care nu au legătură cu decizia medicală. Trebuie găsită o soluție pentru ca pacienții care au nevoie de tratamente ce nu sunt decontate de CNAS, să poată beneficia de tratament și, deci, să aibă o șansă la viață.

Dan Cimpoeru a prezentat conceptul de HTA – Health Technology Assesment, arătând modul în care se face evaluarea tehnologiilor medicale, precum și noile inițiative europene în domeniul HTA.

Programul ”Tratamente și tehnologii inovatoare în medicină” a fost demarat de Oameni și Companii în 2017, cu scopul de a crea o comunitate care să facă schimb de informații și experiențe pe tema optimizării accesului pacienților la tratamente și tehnologii inovatoare.

În cadrul programului se organizează dezbateri la nivel national și regional, o conferință națională și sunt disponibile instrumente digitale de promovare a informațiilor rezultate din schimburile de experiență către comunitatea medicală. Până acum, s-au mai desfășurat dezbateri, în cadrul programului, la BucureștiIașiCluj , Timișoara.