Roboții colaborativi sau coboții creează oportunități suplimentare de automatizare în industria alimentară prin capacitatea de a lucra într-o zonă de producție restrânsă cot la cot cu o persoană, implementarea rapidă și redistribuirea la noi sarcini, precum și programarea și operarea intuitivă. Ei pot sprijini procese cum sunt preluarea și plasarea, ambalarea și paletizarea atât în întreprinderi mari, cât și în fabrici de dimensiuni mai mici.

Producătorii din întreaga lume investesc în automatizare. Sondajul „Barometrul de robotizare a IMM-urilor” realizat în România în primăvara anului 2020 și în rândul companiilor din sectorul alimentar a demonstrat că cel mai important factor care motivează IMM-urile să robotizeze este creșterea calității produselor (100%). După aceea companiile au menționat: creșterea competitivității și creșterea volumului producției (97,8%), reducerea timpului de producție (92,7%) și a costurior de producție pentru a spori eficiența(92,2%), eliminarea erorilor umane (91,4%), standardizarea proceselor (90,5%), flexibilitatea producției (88,8%), creșterea siguranței angajaților (88,5%), adaptarea gamei de produse la cerințele în schimbare (83,7%) și dificultatea în găsirea și menținerea angajaților (80,5%).

Companiile din industria alimentară au nevoie de automatizarea cât mai flexibilă a producției pentru a sprijini agilitatea și inovația. Producătorii de alimente se confruntă cu multe provocări nu numai datorită cerințelor stricte de conformitate, ci și datorită manipulării dificile a produselor cu formă neregulată, materialelor moi, suprafețelor netede și consistenței sensibile. În timp ce alte industrii pot utiliza tehnologia standard de automatizare pentru o lungă perioadă de timp, industria alimentară a trebuit să aștepte noi tehnologii de colaborare cu senzori precisi și efectori finali avansați. Mai mult, criza coronavirusului a venit cu cerințe pentru operațiuni cu un grad maxim de igienă și distanțare socială. Companiile din industria alimentară au nevoie să acopere în special procesele de preluare & plasare și ambalare & paletizare pentru a respecta noul standard de igienă și pentru a elibera angajații de sarcini fizice grele.

Pentru a satisface aceste nevoi, roboții colaborativi oferă producătorilor și furnizorilor echilibrul ideal de repetabilitate și flexibilitate, chiar și în procese care nu au putut fi automatizate până în prezent. Capacitatea de a lucra 24 de ore și repetabilitatea mișcării de 0,03 mm (în cazul Universal Robots) permit companiilor să utilizeze la maximum capacitatea lor de producție și, în același timp, să mențină o calitate constantă, neafectând standardele de igienă noi impuse. Designul și dimensiunile reduse fac ca roboții colaborativi să fie potriviți și pentru zone de lucru mai înguste.

Coboții permit automatizarea aproape completă a aplicațiilor din industria alimentară. Beneficiază de flexibilitate și garantează, în aceeași măsură, atât calitate ridicată și precizie, cât și o dozare constantă după multe repetări. Ei excelează în aplicațiile de preluare și plasare, ambalare și paletizare. Roboții colaborativi sporesc acuratețea procesului și reduc deșeurile rezultate în procesele automatizate de preluare și plasare. Pentru că au greutate redusă și amprentă mică, brațele robotizate sunt potrivite pentru funcționare și reorganizare pentru diferite procese care se desfășoară în spații restrânse.

Coboți în aplicații din industria alimentară

Atria Scandinavia unul dintre principalii producători de alimente convenabile pentru vegetarienii și gurmanzii Europa de Nord avea nevoie să reducă timpii de nefuncționare pentru a oferi produse proaspete la prețuri competitive. Compania a integrat doi coboți UR5 și unul UR10 în operare colaborativă, care pregătesc în medie 228 de unități pe oră pentru livrare. Angajații de pe banda transportatoare au fost uimiți de cât de simplu este să aibă roboți care să facă această treabă. Coboții au ajutat compania să își recupereze investiția în ei în mai puțin de un an. Utilizarea materialelor a fost optimizată în departamentul de ambalare rezultând cu 25% mai puține deșeuri datorită roboților colaborativi. „Obișnuia să dureze șase ore pentru a reconfigura pentru un alt produs. Acum ne iau doar douăzeci de minute folosind roboții UR”, Johnny Jansson, Director tehnic la Atria Scandinavia.

Producătorul de alimente Cascina din Italia procesează milioane de ouă pe zi pe o piață puternic disputată. Un cobot UR5 a fost instalat la capătul liniilor de producție – în total douăzeci și patru de linii – unde asistă operatorii umani. Cobotul împachetează 144 de cutii de carton cu 10 ouă fiecare în cutii de transport, manipulând zilnic aproximativ un milion și jumătate de ouă și scutind angajații de această sarcină obositoare. După instalarea robotului direct pe linia de producție, compania a economisit nu doar spațiul de producție, ci și costul instalării unui gard de protecție. Iar angajații au avut nevoie doar de o jumătate de zi pentru a învăța cum să opereze singuri cobotul.

Datorită ușurinței de programare și utilizare, coboții sunt un instrument care în mâinile unui operator deschis tehnologiei pot ajuta companiile din orice industrie să se dezvolte mai repede și să concureze mai eficient pe piață.