“Deși segmentul micilor antreprenori este în continuă dezvoltare și contribuie semnificativ la economia României, accesul lor la finanțare este limitat atunci când vine vorba despre instituțiile financiare tradiționale. Afacerile acestora gravitează, de multe ori, în jurul unei singure persoane care trebuie să rezolve o multitudine de provocări, precum interacțiunile cu furnizorii, clienții, angajații, autoritățile sau alți parteneri”, spune Robert Maftei, Deputy CEO OMRO & Filbo, într-un interviu acordat platformei GlobalManager.ro.
Robert Maftei adaugă că multe afaceri au nevoie de finanțare pentru a-și acoperi nevoia de capital de lucru, însă multitudinea de provocări cu care se confruntă, precum și lipsa de educație financiară sau de suport din partea unui specialist, îi pune pe antreprenori în postura în care nu pot accesa finanțare, întrucât nu întrunesc cerințele stabilite de instituțiile financiare tradiționale.
“De cealaltă parte, finanțatorii tradiționali nu au întotdeauna instrumentele de evaluare adecvate unui business care se întrepătrunde cu viața unui antreprenor și pentru a compensa aceste minusuri solicită garanții de care micii antreprenori nu dispun”, explică interlocutorul nostru.
Principalele provocări pentru antreprenori
Robert Maftei adaugă că antreprenorii accesează finanțare pentru a susține dezvoltarea afacerilor, iar fondurile sunt direcționate fie spre investiții în mijloace de producție, fie pentru a acoperi necesarul de capital de lucru. Dar criza lanțurilor de aprovizionare este încă resimțită în Europa, fapt care îngreunează activitatea micilor companii.
“Această criză combinată cu termenele lungi de încasare de la clienți, cauzează o nevoie în creștere de capital de lucru, punând activitatea companiei sub presiune. Din acest motiv, antreprenorii apelează deseori la metode alternative de finanțare precum instituțiile financiare nebancare care sunt mai predispuse să se adapteze cerințelor și nevoilor antreprenorilor astfel încât să-și poată continua activitatea”.
“Sectorul antreprenorial este primul sector afectat de scăderea economiei sau de diferitele șocuri la nivel internațional sau național”
În afacerile de mici dimensiuni, finanțarea externă este deseori factorul care le ajută să-și continue activitatea. Mai mult, în cazurile în care afacerile nu au o gestiune eficientă a activității financiare, orice întârziere de plată din partea clientului, întrerupere în lanțul de aprovizionare sau orice schimbare neașteptată, le poate pune în fața unor provocări greu de gestionat, spune liderul Filbo.
“Din acest motiv, viteza și flexibilitatea sunt factorii diferențiatori pe care micii antreprenori îi iau în calcul în momentul în care apelează la o instituție financiară. Înțelegem dificultățile cu care se confruntă antreprenorii români, motiv pentru care ne creștem eforturile pentru a le pune la dispoziție un proces rapid, în care să poată accesa finanțarea în cel mai scurt timp cu putință”.
Plecând de la această premisă, a fost dezvoltat un proces omnichannel, offline sau online prin platforma Filbo, pentru eficientizarea proceselor de creditare. Respondenții chestionarelor anuale Filbo au confirmat rapiditatea proceselor, 91% dintre aceștia afirmând că au avut parte de un proces rapid sau foarte rapid de creditare.
“Sectorul antreprenorial este cel mai dinamic sector al economiei, primul care începe să crească în faza ascendentă a ciclului economic, și primul afectat de scăderea economiei sau de diferitele șocuri la nivel internațional sau național, precum modificările fiscale care se vehiculează în acest moment. Cu toate acestea, reziliența micilor antreprenori nu trebuie subestimată. Au experiența, inteligența, abilitățile și instrumentele necesare pentru a evolua chiar și în situații de instabilitate economică”, concluzionează Robert Maftei.