Restart Energy şi Interlink Capital Strategies (SUA) anunţă un joint venture pentru investiţii în energie din surse regenerabile în valoare de 500 de milioane de dolari în România şi ţările din jur.
Restart Energy, unul dintre furnizorii independenţi de energie electrică şi gaze naturale de pe piaţa locală, a devenit partener într-un joint venture cu Interlink Capital Strategies din Washington, DC (SUA) companie de consultanţă şi administrare a fondurilor pentru a dezvolta proiecte de energie verde în valoare de 500 de milioane de dolari în România şi ţările vecine, precum şi pentru a lansa platforma RED în SUA. Investiţia din România va finanţa planurile Restart Energy de achiziţie şi dezvoltare proiecte de energie regenerabilă de 500 MW de până la finalul 2025.
Conducerea Restart Energy vrea să achiziţioneze şi să dezvolte în fiecare an 100 MW de proiecte solare, eoliene, biogaz, biomasă şi energie geotermală. Proiectele Restart Energy vor necesita investiţii de aproximativ 100 de milioane de dolari pe an. Interlink va activa ca un consilier strategic pentru finanţarea acestor proiecte. Cele două companii au decis, de asemenea, să devină parteneri pentru extinderea Restart Energy pe piaţa americană prin lansarea în SUA a Restart Energy Democracy (RED) – o platformă online bazată pe tehnologia blockchain pentru tranzacţionarea energiei care permite transferul peer-to-peer între producătorii de energie şi consumatorii finali.
De asemenea, cele doua entităţi vor lansa o franciza de business de energie (în format complet digital) şi un sistem de credite de carbon pentru producţia şi consumul de energie regenerabilă. Platforma RED a fost lansată în 2019 în România, piaţa de provenienţă a companiei şi cea în care Restart Energy are cea mai mare bază de clienţi – aproximativ 30.000 de clienţi casnici şi 5.000 de clienţi companii.
„Prin acest parteneriat putem accesa capital din SUA şi să accelerăm obiectivul Restart Energy de a furniza 1 Miliard KWh anual de energie regenerabilă accesibilă pentru 300.000 de consumatori din România şi Europa până în 2025. Acest lucru va permite Restart Energy să contribuie la reducerea emisiilor de dioxid de carbon din producţia de energie cu 750 milioane kg CO2 pe an astfel ca până în 2025 să devină primul furnizor din România care livrează 100% energie verde produsă local. În acelaşi timp, Restart Energy va putea să se extindă pe piaţa din SUA cu platforma sa inovatoare de blockchain având astfel acces la o piaţă matură şi orientată către tehnologie”, spune Armand Domuţa, CEO şi fondator Restart Energy.
Acest parteneriat se desfăşoară prin Restart Energy Innovative Technologies AG (REIT AG), o societate din Elveţia – parte din grupul de companii Restart Energy. REIT AG este un ecosistem de inovaţie care finanţează şi dezvoltă proiecte de tehnologie în energie.
Restart Energy este un furnizor independent de energie electrică şi gaze naturale, cu capital 100% românesc, înfiinţat în 2015 la Timişoara. Restart Energy are peste 30.000 de clienţi persoane fizice şi aproximativ 5.000 de clienţi corporate. Compania are operaţiuni în România şi Serbia şi, începând cu 2021, intenţionează să se dezvolte pe mai multe pieţe europene, incluzând Germania şi Spania.