Restart Energy, unul dintre cei mai mari furnizori independenţi de energie electrică şi gaze naturale de pe piaţa locală, îşi listează pe 21 aprilie obligaţiunile verzi convertibile la Bursa de Valori Bucureşti.
„Acest pas face parte din strategia companiei pentru a-şi atinge targetul de a furniza energie 100% din surse regenerabile în următorii cinci ani. Accesul la finanţare şi vizibilitatea oferită de BVB prin listarea obligaţiunilor verzi vor ajuta Restart Energy în finalizarea proiectelor de energie verde de 500 MW pe care compania vrea să le dezvolte în următorii cinci ani în România şi ţările vecine”, se menţionează în comunicatul companiei.
Potrivit sursei citate, acest plan necesită finanţări în valoare de 500 de milioane de euro.
„Credem că piaţa de capital din România a ajuns la o maturitate care îi permite să fie o alternativă credibilă pentru finanţarea dezvoltării companiilor locale. Listarea obligaţiunilor nu aduce pentru REO doar acces la capital, ci oferă companiei vizibilitate locală şi regională pentru potenţiali investitori, clienţi şi parteneri”, afirmă Armand Domuţa, CEO şi fondator al Restart Energy.
Emisiunea de obligaţiuni verzi convertibile în acţiuni este în valoare totală de 16,361 milioane de lei, cu scadenţă în 2026 şi dobândă anuală fixă de 9%, plătibilă semestrial. Obligaţiunile vor fi convertibile în acţiuni începând cu anul al patrulea, în condiţiile prezentate în Memorandum-ul de listare care va fi disponibil pe pagina de internet a BVB, a Restart Energy şi a consultantului autorizat – Goldring.
Goldring este brokerul care a intermediat plasamentul privat al obligaţiunilor REO26 încheiat anticipat la 3 februarie 2021.
Managementul Restart Energy vizează ca, în 2021, compania să înregistreze o cifră de afaceri la 220 de milioane de lei, mai mare cu 100 de milioane de lei faţă de 2020. De asemenea, profitul net ar putea urca la 24,2 milioane de lei comparativ cu 13 milioane de lei anul trecut.
„Datorită liberalizării pieţei, Restart Energy a atras 10.000 de clienţi în primele trei luni ale anului, mai mult cu 40% faţă de aşteptările managementului. Majoritatea clienţilor noi sunt persoane fizice”, se mai precizează în comunicat.
Pentru Serbia – piaţă în care Restart Energy este activă din 2018 – planurile sunt ca furnizorul de energie să ajungă la afaceri de patru-cinci milioane de euro în 2021. Anul trecut cifra de afaceri a companiei a fost 2,25 milioane în Serbia, de şase ori mai mare comparativ cu 2019. Restart Energy Serbia are 160 de clienţi de business şi trei angajaţi.
Conducerea companiei estimează ca în prima jumătate a anului să finalizeze achiziţia a zece parcuri fotovoltaice operaţionale şi care au capacitate de 30 MW instalaţi. Investiţia în achiziţia celor zece parcuri este în jurul a 30 de milioane de euro. Această nouă tranzacţie vine după ce în februarie Restart Energy a cumpărat un parc fotovoltaic de 45 MW la Sărmăşag (Sălaj).
În prezent, Restart Energy are 92 de angajaţi. Parcul de la Sărmăşag va crea aproximativ 115 locuri de muncă (15 permanente şi 100 temporare, pe perioada construcţiei) în timp ce parcurile care ar putea intra în portofoliul Restart Energy în următoarele luni vor înseamnă angajarea a zece persoane.
Parcurile achiziţionate vor produce 36.000 MWh/an – suficient pentru a alimenta aproximativ 20.000 de consumatori casnici cu energie 100% verde. De asemenea, acestea vor contribui la evitarea a 270.000 de tone CO2 în atmosferă în următorii zece ani.
Restart a atras, în luna februarie a acestui an, 16,3 milioane de lei datorită primei sale emisiuni de obligaţiuni dedicate dezvoltării şi achiziţiei de active de producţie a energiei regenerabile.
Restart Energy şi-a propus ca până la finalul lui 2025 să dezvolte şi să integreze segmentul de upstream al companiei cu proiecte de energie regenerabilă de 500 MW. Planurile companiei sunt ca în fiecare dintre următorii cinci ani să cumpere sau să dezvolte proiecte de 100 MW. Proiectele înseamnă investiţii estimate la 100 de milioane de dolari anual şi sunt vizate domeniile solar, eolian, biogazului, biomasei şi cel al energiei geotermale.
De altfel, în ianuarie, Restart Energy a anunţat un joint venture cu compania americană de consultanţă şi administrare a fondurilor Interlink Capital Strategies. În cadrul acestui parteneriat, Inter-link activează ca un consilier strategic pentru finanţarea proiectelor de energie verde pe care Restart Energy vrea să le dezvolte în următorii cinci ani.
Restart Energy este un furnizor independent de energie electrică şi gaze naturale, cu capital 100% românesc, înfiinţat în 2015 la Timişoara. Restart Energy are peste 40.000 de clienţi persoane fizice şi aproximativ 5.000 de clienţi corporate. Compania are operaţiuni în România şi Serbia şi, începând cu 2021, intenţionează să se dezvolte pe mai multe pieţe europene, incluzând Germania şi Spania. AGERPRES