Respins de posibilii investitori și realizat cu buget redus, filmul în care joacă actorul român Levente Molnar a ajuns pe lista laureaților cu Oscar din 2016

nemes_laszlo“Son of Saul” (“Fiul lui Saul”), laureat cu premiul Oscar pentru ”Cel mai bun film într-o limbă străină”, oferă o perspectivă simplă și dură asupra Shoah prin ochii unui evreu din așa-numitele Sonderkommandos, formate din prizonieri din lagărele de concentrare naziste, obligați să participe la exterminare în camerele de gazare.

Primul lungmetraj al tânărului regizor ungur Laszlo Nemes, 39 de ani, în care joacă și actorul român Levente Molnar, a primit deja marele premiu la Festivalul de la Cannes și a fost desemnat ”cel mai bun film străin” la ediția din acest an a Globurilor de Aur. “Son of Saul” a triumfat la ceremonia Oscarurilor drept ”Cel mai bun film într-o limbă străină”, categorie la care mai fuseseră nominalizate filmele ”Mustang”, o odă pentru libertate franco-turcă, westernul beduin ”Theeb” prezentat de Iordania, ”L’étreinte du serpent” și “A War” propuse de Columbia și, respectiv, Danemarca.

Filmul ungar laureat “este pur, inteligent”, “o înmormântare pentru evreii din Ungaria”, a declarat recent cineastul francez Claude Lanzmann, realizator al monumentalului “Shoah” (1985), nominalizat la rândul său la Oscarul pentru cel mai bun documentar.

Acțiunea filmului “Son of Saul” — o ficțiune extrem de realistă salutată deja de critică și de marele public — se desfășoară pe parcursul a două zile într-un lagăr de exterminare nazist de la Auschwitz, în 1944. Saul Ausländer, interpretat de actorul newyorkez de origine maghiară Géza Röhrig, este un prizonier evreu din Ungaria, forțat să lucreze pentru naziști în camerele de gazare ale lagărului de concentrare.

În timp ce se află într-unul dintre crematorii, Saul descoperă cadavrul unui băiat pe care îl bănuiește a fi propriul său fiu și decide să îndeplinească o misiune imposibilă, aceea de a salva din flăcări trupul neînsuflețit al copilului și de a-l înmormânta cum se cuvine.

Laszlo Nemes a ales să-și filmeze eroul în planuri apropiate și să nu arăte decât ceea ce acesta vede cu ochii lui, fără să prezinte oroarea lagărului în ansamblul său. Până acum, filmele aveau această tendință de a arăta prea mult pentru a căuta cât mai multă emoție și dramă. “Dar masacrele s-au făcut în tăcere”, a spus realizatorul a cărui o parte din familie a fost asasinată la Auschwitz.

Saul se află în centrul acestei fabrici a morții pe care nu o privește însă cu ochii unui deportat, el nu mai privește nici cadavrele. Ceea ce vede și ceea ce îi determină misiunea este să-l îngroape pe acest băiat, pe care îl crede fiul lui, a mărturisit regizorul primăvara trecută la Cannes.

“Pe tot parcursul filmului am urmărit de foarte aproape personajul principal și am creat un spațiu claustrofobic, limitând zona vizuală la care au acces spectatorii. Ne-am dorit să fim fideli istoriei, evenimentelor și locurilor în care s-au petrecut acele momente îngrozitoare, dar am lăsat suficient loc pentru imaginația celor care vor vedea filmul. Cu toate că este o poveste extrem de dură, ea vorbește despre speranță: atunci când moralitatea pare să dispară, când nu mai există credință sau valori, un om găsește în interiorul său puterea mântuirii”, a explicat László Nemes.

În pofida unui buget restrâns (1,5 milioane de euro) — filmul nu a reușit să convingă investitorii — regizorul Nemes a optat să filmeze în 35 de mm pentru a oferi spectatorului “o experiență și mai multă imersiune”. Filmul este o coproducție Ungaria-Franța și a fost extrem de apreciat de critica de specialitate, fiind în topul preferințelor acesteia. Considerat un succes în străinătate, filmul a vândut 140.000 de bilete în Ungaria într-o țară unde rareori un lungmetraj depășeste pragul de 100.000 de spectatori.

Levente Molnar, actor la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare. AGERPRES