Republica Moldova a semnat cu UE un acord de împrumut în valoare de 100 de milioane euro

Republica Moldova a semnat cu Uniunea Europeană un acord de împrumut în valoare de 100 de milioane euro cu scopul sprijinirii bugetului republicii. Din partea Chişinăului, acordul şi memorandumul la acesta a fost semnat de vicepremierul moldovean, ministrul moldovean al finanţelor, Serghei Puşcuţa, şi de guvernatorul Băncii Naţionale a Republicii Moldova, Octavian Armaşu.

“Guvernul Republicii Moldova s-a angajat să continue politica de integrare în UE, precum şi reformele de trecere la standardele europene” – a declarat Puşcuţa, comentând semnarea acordului.

Fondurile vor fi acordate în decurs de un an, în două tranşe. Prima tranşă va fi acordată imediat după semnarea memorandumului, iar cea de-a doua tranşă va depinde de realizarea angajamentelor.

Împrumutul este acordat pentru o perioadă de 15 ani cu o rată a dobânzii flotantă, care va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piaţa financiară internaţională.

Republica Moldova discută, de asemenea, posibilitatea unui împrumut de 200 de milioane de euro din Rusia. Aceşti bani vor ajuta republica să depăşească mai repede consecinţele crizei economice generate de pandemia de coronavirus.