Compania clujeană PROMELEK XXI, unul dintre principalii jucători ai pieței locale de echipamente electrice, parte a grupului spaniol Elektra, a demarat un proces de investiții pentru dezvoltarea liniei de business dedicată producției și echipării de tablouri electrice de automatizare pentru liniile și utilajele de producție și previzionează că, în următorii 3 ani, acest segment va reprezenta 15% din business-ul total.

Pe segmentul de producție de tablouri electrice automatizate, PROMELEK XXI colaborează, în principal, cu două mari companii producătoare din industria de prelucrare a pieselor metalice și cea de producere de utilaje pentru ambalajele din industria alimentară, dar are în plan extinderea activității odată cu noile investiții realizate. Astfel, compania vizează majorarea treptată a business-ului de producție de tablouri electrice prin parteneriate cu companii producătoare locale.

„Vizăm segmentarea producției în procese individualizate pe nevoile fiecărui client. Până acum propuneam o soluție de ansamblu, la cheie, dar am observat o schimbare de paradigmă în piață, astfel încât o sa abordăm o strategie diferită oferind, atunci când e cazul, doar unul dintre serviciile noastre, calibrându-ne astfel exact pe nevoia clienților noștri”, a adăugat Remus Hațegan.

În vederea extinderii producției, compania a realizat o investiție totală de cca. 200.000 de euro ce a presupus echiparea atelierului cu un utilaj de producție de serie, dar și extinderea spațiului de producție la aproximativ 1.800 mp. O dată cu această extindere, PROMELEK XXI va opera pe o suprafață totală de peste 10.000 mp în Cluj-Napoca și în București, atât spații de birouri, depozite, producție și showroom-uri.

„Odată cu noile investiții vom avea capacitatea de a accesa noi clienți din piață și de a prelua comenzi mai mari și mai complexe. În plus, integrarea noului utilaj de producție aduce cu sine o creștere a eficienței, alături de posibilitatea de a realiza mare parte dintre procese automat. Direcția de dezvoltare prin investiții în tehnologie reprezintă, în continuare, preocuparea noastră principală. Noile bancuri de lucru echipate cu tablete pentru fiecare post, introducerea unui pachet de software care are rolul de eficientizare a timpilor și a calității muncii echipei, alături de noi echipamente automate de procese diverse pe care le avem în plan, sunt doar câteva exemple în acest sens.  Toate acestea ne diferențiază de mulți competitori din piață, unde procesele sunt realizate manual”, a mai spus Remus Hațegan.

Principalele provocări cu care compania s-a confruntat în consolidarea acestei noi direcții de business au fost legate de lipsa forței de muncă și a personalului calificat în domeniul electric, precum și de oscilațiile în lanțul de aprovizionare cu echipamentele destinate automatizărilor industriale.

„Atuurile noastre, în raport cu piața de profil, sunt echipamentele de producție de ultimă generație de care dispunem, flexibilitatea producției prin împărțirea acesteia în mai multe procese în funcție de cerințele partenerilor noștri, capacitatea de a personaliza tablouri electrice de semi serie, precum și experiența echipei de lucru în automatizări complexe”, a concluzionat Remus Hațegan.