Recesiunea va fi mai moale şi revenirea mai rapidă pentru Europa de Est decât pentru statele sudice

Economiile din Europa Centrală şi de Est vor suferi în recesiunea pan-europeană adusă de pandemie mai puţin decât cele din sud, care au reacţionat mai lent şi se vor reface mai greu, arată cele mai recente estimări ale principalelor instituţii de prognoză economică.

Acest lucru, deşi întrucâtva dătător de speranţă pentru o revenire rapidă în est, are totuşi un ricoşeu, după cum observă Financial Times. Statele din estul şi sudul Uniunii Europene au format la începutul anului o alianţă ad-hoc pentru a încerca să extragă contribuţii mai mari de la naţiunile mai bogate ale blocului comunitar pentru următorul buget pe şapte ani. Însă Spania şi Italia, economii mari din zona euro dar puternic lovite de pandemie, vor vrea mai mulţi bani pentru repararea pagubelor şi forţarea relansării, ceea ce pune sub semnul îndoielii rezis­tenţa alianţei. Noua situaţie apare când negocierile pentru bugetul european şi pentru un mecanism de revenire pentru economiile UE sunt în plină desfăşurare.

Comisia Europeană înclină spre ideea că noul fond de relansare, care ar putea avea o putere de finanţare de sute de miliarde de euro, ar trebui îndreptat în primul rând spre „sectoarele şi regiunile cel mai dur lovite de criză“, după cum a declarat comisarul european pentru afaceri economice Paolo Gentiloni. Preşedintele Comisiei pentru buget a Parlamentului European Johan Van Overtveldt a spus că pachetul de revenire ar trebui să fie inclus în bugetul pe termen lung al UE.

 

Citiți articolul integral pe zf.ro