Răzvan Sava: “La acest moment, nu există nicio decizie de instanţă privind demolarea Cathedral Plaza”

Cathedral-PlazaLa acest moment, nu există nicio decizie judecătorească de demolare a Cathedral Plaza, iar proprietarul a solicitat în instanţă autorizarea clădirii, a precizat luni primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, într-un dialog cu cititorii HotNews.

“La acest moment nu există nicio decizie de instanţă de demolare a Cathedral Plaza. În plus, există în instanţă o solicitare a proprietarului de a-şi autoriza clădirea, lucru care a suspendat orice acţiune în justiţie”, a răspuns acesta, întrebat de ce PMB nu respectă deciziile judecătoreşti definitive privind demolarea Cathedral Plaza.

În martie 2015, Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti a anunţat că a depus la Direcţia Naţională Anticorupţie o plângere penală împotriva primarului general de la acea vreme, Sorin Oprescu, a oamenilor de afaceri Dragoş Bîlteanu şi Ioannis Papalekas, dar şi a unor angajaţi ai Primăriei Municipiului Bucureşti. Aceştia erau acuzaţi de apartenenţă la un grup infracţional organizat, iar funcţionarii publici şi de abuz în serviciu, referitor la refuzul de a pune în executare hotărârea judecătorească de desfiinţare a Cathedral Plaza şi de a proceda la demolarea imediată a acesteia şi la refacerea parcului public existent anterior.

Municipalitatea a precizat la momentul respectiv că a solicitat proprietarului să demareze procedurile legale pentru desfiinţarea construcţiei încă din 2011, însă acest act a fost atacat în instanţa de contencios administrativ de proprietarul construcţiei SC Millenium Building Development SRL.

Judecata a fost suspendată până la soluţionarea irevocabilă a dosarului având ca obiect solicitarea SC Millenium Building Development SRL de obligare a primarului Capitalei să emită actul administrativ final reprezentat de autorizaţia de construire pentru intrarea în legalitate a Cathedral Plaza.

Litigiul cu Millennium Building Development a început în aprilie 2006. În 28 iunie 2012, Tribunalul Dâmboviţa l-a obligat pe primarul municipiului Bucureşti, prin sentinţa nr. 2.520, devenită irevocabilă prin decizia nr. 456 din 23.01.2013 a Curţii de Apel Ploieşti, “să emită decizia privind desfiinţarea construcţiei – imobil de birouri Cathedral Plaza, situat în Bucureşti, str. General Berthelot nr.11 – 15, sector 1 şi, respectiv, str. Luterană, nr.15 şi 15A, sector 1 – realizată fără autorizaţie de construire legală, autorizaţie emisă la solicitarea SC Millennium Building Development SRL Bucureşti de Primăria sectorului 1 Bucureşti”. AGERPRES