După cum poate spune fiecare primar care se chinuie cu managementul deșeurilor pe plan local, trebuie implementată o soluție care să cuprindă două componente mari: componenta logistică (cum îl preiau și unde îl duc) și componenta informațională (ce îi spun cetățeanului că trebuie să facă), a susținut Raul Pop, Secretar de Stat în Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor,  în cadrul webinarului ECO Forum.

Subiectul deșeurilor este un subiect complex, consecvent, pentru care trebuie să lucrăm în timp, deoarece nu se întâmplă nimic peste noapte. S-au acumulat foarte multe întârzieri, foarte multă presiune. Colegii noștri din primării sunt cei care resimt cel mai mult această presiune deoarece ei sunt cei la care vine cetățeanul, presa, sau organul de control. Noi, de la nivel central, încercăm în primul rând, să nu îi încurcăm înainte de a-i ajuta, pentru că știm foarte bine că avem un cadru legislativ destul de stufos și pe alocuri neclar. Mai mult, pe alocuri sunt prevederi ce par a fi contradictorii. Avem discuții de armonizare legislativă cu ANRCS,  deoarece știm foarte bine că legea salubrității și legea deșeurilor nu sunt neapărat foarte armonios integrate”, dezvăluie Secretarul de Stat Raul Pop.

„Se lucrează intensiv la acest nivel la agregarea strategică la nivelul județean a infrasctructurii de  colectare a deșeurilor de la populație, la fel cum se lucrează și la o analiză, în timp aproape real, pe respectarea intregii palete de prevederi legale care deja sunt în vigoare. Și aici avem un exercițiu ce se derulează în aceste zile, pe care probabil mulți dintre dumneavoastră îl cunosc deoarece aproximativ 2.000 de primării au răspuns. Este un exercițiu de chestionare a primăriilor prin Agențiile Locale de Protecție a Mediului, care, la final, ne va da o imagine completă și recentă despre cum stă fiecare în parte la nivel de respectare a responsabilităților locale. Vom ieși cu această analiză publică în a doua jumatate a lunii iunie. Va fi o analiză crudă, dar necesară, și va trebui să ne apucăm de treabă cu toate aceste argumente pe masă, pentru a ajunge la o situație care să ne facă mândri”, a mai menționat Secretarul de Stat.

În cadrul webinarului, Secretarul de Stat Raul Pop, a trecut în revistă și câteva dintre programele care vor fi implementate cu ajutorul fondurilor pentru mediu: „programul pentru iluminat stradal ecologic, programul de eficientizare energetică a caselor individuale, de eficientizare energetică a clădirilor publice și un program de transport public ecologic. De asemenea, dezvoltarea infrastructurii de încărcare pentru autovehiculele electrice în localități cât și pe drumurile naționale și pe autostrăzi, și, cel mai recent și nu neapărat  cel mai lipsit de  controverse,  programul rabla pentru electrocasnice, care este un program de înlocuire a echipamentelor electrocasnice vechi și mai puțin eficiente din punct de vedere energetic cu echipamente noi”.

Conform celor afirmate de Secretarul de Stat al Ministerului Mediului, Planul  Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se află încă în negociere cu Comisia Europeană,  într-o fază foarte apropiată de final, iar investiția în această direcți va fi în jur de 1,2 miliarde de euro. „Aici vorbim despre colectarea selectivă, vorbim despre baterii de containere pentru care o să asigurăm digitalizarea minimală.  Avem investiții în platforme pentru ceea ce înseamnă deșeuri care sunt aduse sporadic; vorbim aici despre deșeuri din materiale de construcții, aparatură electrică, saltele, încălțăminte, textile. De asemenea, despre platforme pentru compostare, în special pentru zona rurală, pentru deșeuri de grajd”.

Cea de-a doua ediție a webinarului ECO Forum, cu tema Responsabilitățile APL-urilor  în gestionarea deșeurilor, a avut loc pe 27 mai și a antrenat în jurul discuțiilor deschise de Valentin Negoiță – Președintele Asociației ECOTIC, pe Raul Pop – Secretar de stat, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Dragoș Călugăru – Director general ECOTIC, Diana Trifu – Responsabil Comunicare și Campanii ECOTIC, Sabina Pîrvulescu – Director Operaţional ECOTIC, Constantin Toma – Primar al Municipiului Buzău.

ECO Forum este un program de comunicare și informare dezvoltat de ECOTIC și Oameni și Companii împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în cadrul portalului specializat Administratie.ro. Programul își propune să dezvolte, în timp, o comunitate de oameni interesați de protecția mediului și, în acest context, de parteneriate pentru îndeplinirea responsabilităților ce le revin în acest domeniu, în comunitățile în care activează.

––

ECOTIC este prima organizație a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice (EEE) din România, fondată în anul 2006 cu scopul de a aduce mai multă eficiență și omogenitate în îndeplinirea responsabilităților de mediu ale acestora.

Administratie.ro este o comunitate dezvoltată de Oameni și Companii. Oameni și Companii  oferă soluții de marketing utilizând un ecositem inovator de 33 platforme digitale proprii și +100 comunități business și profesionale, administrate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.