„În managementul deșeurilor, rolurile pe care le joacă fiecare actor implicat sunt extrem de importante și, totuși, ele nu sunt conectate, nu există o dependență. Suntem într-o zonă de responsabilitate generalizată, dar difuză în același timp, în care dacă nu-și face treaba cetățeanul, colectorul, primăria sau reciclatorul, lucrurile nu funcționează”, sunt câteva dintre concluziile prezentate de Raul Pop, Secretar de stat, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în cadrul webinarului ECO Forum, cu tema Responsabilitățile APL-urilor  în gestionarea deșeurilor, organizat joi, 4 martie.

România are de recuperat câteva decalaje, după cum a aratat Secretarul de stat: „Dacă de mâine începem să fim cea mai disciplinată țară din lume în ceea ce privește colectarea separată și grija față de mediu, tot vor dura 2-3 ani până când aceste efecte se vor vedea. Acest Plan Național de Redresare și Reziliență, determinat în principal de pandemie, vine foarte bine pentru România, care are de recuperat decalaje foarte mari în ceea ce privește gestionarea deșeurilor. Suntem în situația în care trebuie urgent să oprim această scurgere de deșeuri spre zone necontrolate și câțiva pași semnificativi s-au făcut și continuă să se facă în acest sens.”

Echipamentele electrice și electronice

„În ceea ce privește echipamentele electrice și electronice, legislația prevede deja obligații complete pentru primării, pentru reciclatori și colectori. Învechirea echipamentelor este o preocupare majoră pentru Uniunea Europeană și există eforturi concentrate pe diminuarea acestui fenomen astfel încât un echipament electric să fie în funcțiune o perioadă mai îndelungată, să poată fi mai ușor de reparat, să avem o piață pentru piesele de schimb și să recuperăm, în situația în care vom ajunge la reciclare, substanțe chimice foarte valoroase pe care să le reîncorporăm în circuitul economic”, a mai arătat Secretarul de stat Raul Pop.

ECO Forum este un program de comunicare și informare dezvoltat de ECOTIC și Oameni și Companii împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în cadrul portalului specializat Administratie.ro. Programul își propune să dezvolte, în timp, o comunitate de oameni interesați de protecția mediului și, în acest context, de parteneriate pentru îndeplinirea responsabilităților ce le revin în acest domeniu, în comunitățile în care activează.

—-

ECOTIC este prima organizație a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice (EEE) din România, fondată în anul 2006 cu scopul de a aduce mai multă eficiență și omogenitate în îndeplinirea responsabilităților de mediu ale acestora.

Administratie.ro este o comunitate dezvoltată de Oameni și Companii. Oameni și Companii  oferă soluții de marketing utilizând un ecositem inovator de 30 platforme digitale proprii și +100 comunități business și profesionale, administrate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.