Rata creditelor neperformante a continuat anul trecut evoluţia descendentă din anii anteriori, atingând valoarea de 3,34% în decembrie, faţă de 3,71% în decembrie 2020, conform Raportului anual pe 2021 al Consiliului Fiscal.
Gradul de acoperire cu provizioane a ajuns la finalul anului 2021 la 66,1%, de la 62,75% în anul anterior, cu mult peste nivelul mediu european de 44,5%.
De asemenea, din punct de vedere macroprudenţial s-a putut constata o lichiditate confortabilă la nivelul sistemului bancar, indicatorul de acoperire a necesarului de lichiditate situându-se, la finele lui 2021, la 238,8%. Totodată, raportul credite pe depozite pentru populaţie şi societăţi nefinanciare s-a plasat la aproximativ 64% – reliefând probleme în absorbţia creditului atât la nivelul firmelor, cât şi la nivelul gospodăriilor, menţionează sursa citată.
Pentru companii, factorul generator sunt problemele de decapitalizare ale sectorului real, ce conduc şi la lipsa agenţilor economici bancabili din economie (doar aproximativ 9.200 din aproximativ 700.000 de firme).
La nivelul gospodăriilor, raportul puternic subunitar între credite şi depozite, reflectă, de asemenea, şi inegalitatea ridicată în privinţa veniturilor – una din cele mai ridicate din UE – care reduce şi ea apetenţa pentru credite bancare, precum şi bonitatea potenţialilor debitori.AGERPRES