Munca de acasă, digitalizarea şi diversificarea ameninţărilor informatice cresc riscurile de securitate pentru companiile din România, este una dintre concluziile evenimentului „Cybertech sau Science Fiction: Ce trebuie să ştie investitorii despre tendinţele şi vulnerabilităţile în domeniul securităţii cibernetice în 2023”, organizat la Bucureşti.
Pe acest fond, un raport al Microsoft relevă faptul că aproape două treimi dintre companiile din România (65%) folosesc sau vor să folosească telemunca într-un mediu complet securizat.
„Peisajul securităţii cibernetice continuă să evolueze, iar modelul Zero Trust este acum imperativ pentru organizaţiile care doresc să se protejeze, asigurând şi flexibilitate angajaţilor pentru a fi productivi. Implementarea Zero Trust înseamnă tranziţia de la încredere implicită – unde se presupune că întreaga reţea internă este sigură – la un model care presupune verificarea în mod explicit a întregii infrastructuri, pe baza tuturor semnalelor disponibile. Microsoft a creat un model de maturitate Zero Trust care ajută companiile să aleagă cele mai potrivite politici de securitate pe baza profilului lor. Conform raportului nostru, Cybersecurity trends in Central and Eastern Europe, 65% din companiile din România au implementat sau au ca prioritate implementarea telemuncii pe baza unei arhitecturi de securitate implicită, pentru care Microsoft recomandă o abordare de tip Zero Trust”, a declarat Eugen Rusen, Security Cloud Solution Architects Lead CEE în cadrul Microsoft.
La rândul său, Sorin Ioan Stănică, comisar-şef de poliţie şi şef al Biroului Prevenire din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Române, a punctat: „Criminalitatea informatică este un domeniu aflat într-o permanentă inovare şi cunoaşte o rată foarte rapidă de dezvoltare şi diversificare. Expansiunea tipurilor de dispozitive care fac posibilă accesarea mobilă a internetului, pe de-o parte, şi digitalizarea banilor şi a operaţiunilor bancare, pe de alta, sunt elemente care au dus la creşterea exponenţială a numărului de utilizatori şi, implicit, a riscurilor de victimizare. Dezvoltarea parteneriatului cu alte instituţii sau organizaţii, care pot contribui la eficientizarea şi multiplicarea acţiunilor cu caracter preventiv, reprezintă o abordare curentă a Poliţiei Române în organizarea demersurilor specifice domeniului prevenirii criminalităţii informatice”.
La rândul său, liderul grupului IT în cadrul Camerei de Comerţ Elveţia-România, Moe Jame, a apreciat faptul că piaţa IT din România înregistrează una dintre cele mai rapide creşteri din Europa Centrală şi de Est, iar securitatea cibernetică reprezintă o componentă-cheie a sectorului IT&C.
„Departamentele de inginerie şi de dezvoltare software sunt încă foarte active în marile companii de tehnologie. În plus, startup-urile profită de restructurările făcute de marile companii şi angajează dezvoltatori software de top care poate nu erau la fel de accesibili înainte. Nevoia de inovare va exista în continuare, iar dezvoltatorii de top vor fi întotdeauna la mare căutare. În ceea ce priveşte securitatea cibernetică, am observat într-adevăr o creştere a cererii pentru aceste servicii. Piaţa IT din România este una dintre pieţele cu cea mai rapidă creştere din Europa Centrală şi de Est, iar securitatea cibernetică este o componentă cheie a sectorului IT&C de aici”, a spus Jame, care este, în acelaşi timp, şi CEO al companiei de servicii IT Team Extension.
Potrivit unui comunicat de presă al Camerei de Comerţ Elveţia-România, munca de acasă sau munca în regim hibrid, din ultimii ani, a crescut riscul ameninţărilor informatice pentru companii.
Astfel, datele centralizate într-un raport Microsoft, în care au fost intervievaţi 900 de Chief Information Security Officers (CISO), evidenţiază că 81% dintre liderii departamentelor de securitate informatică afirmă că organizaţia lor a început să implementeze sau are în prezent un mediu de lucru hibrid, în timp ce 91% plănuiesc ca organizaţiile pe care le reprezintă să facă tranziţia completă la acest model, în următorii cinci ani.
„Spaţiul digital e în plină expansiune şi devine un spaţiu de atac mult mai vast pentru hackeri. Acum, mai mult ca niciodată, managerii din companii trebuie să înţeleagă contextul în care trăim, ameninţările din digital şi măsurile strategice pe care trebuie să le ia pentru a preveni sau pentru a face faţă unui atac când acesta se produce. Şi asta nu mai este doar treaba specialiştilor. Ea devenit deja problema noastră a tuturor”, a subliniat Daniela Chrzanovski, directorul general al Centrului de training şi servicii IT Swiss Webacademy şi lider al grupului Cybersecurity în cadrul Camerei de Comerţ Elveţia-România.
Microsoft a organizat, joi, alături de Camera de Comerţ Elveţia – România şi Swiss Webacademy, conferinţa cu tema „Cybertech or Science Fiction: Ce trebuie să ştie investitorii despre tendinţele în securitate cibernetică şi vulnerabilităţi, în 2023”. AGERPRES